Verzekeraars buigen zich over de implementatie van IFRS 17

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
02-06-2017

Onlangs is de International Financial Reporting Standard 17 (IFRS 17) verschenen, waarin beschreven staat hoe verzekeraars hun verzekeringscontracten op hun balans moeten waarderen.

De invoering van de standaard kan door zijn complexiteit een grote impact hebben op de financiële resultaten, administratie en systemen. Daarom heeft het Verbond van Verzekeraars op 30 mei samen met het Koninklijk Actuarieel Genootschap en de Vereniging van Register Controllers een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de leden van het Verbond.

“Dat dit thema hoog op de agenda staat bij onze leden, bleek uit de opkomstcijfers. De bijeenkomst zat heel snel vol”, vertelt Ron Hersmis, beleidsadviseur bij het Verbond van Verzekeraars. Tijdens de bijeenkomst werden de deelnemers meegenomen in de totstandkoming van de standaard. “Daarvoor moesten we terug in de tijd, want het eerste paper over de standaard dateert al uit 1997”, aldus Hersmis. Daarnaast werden door verzekeraars ervaringen uitgewisseld over het implementatieproces van de standaard. “Die uitwisseling is voor onze leden waardevol”, vertelt Hersmis, “want de implementatie is ongelooflijk complex, maar moet wel voor 2021 rond zijn”.
 
Het Verbond onderzoekt nu hoe het zijn leden verder kan ondersteunen bij de implementatie van IFRS. “Er zijn namelijk nog heel wat onderwerpen binnen de standaard die nog verder uitgediept kunnen worden”, aldus Hersmis.

Leden van het Verbond kunnen via deze link de sheets bekijken.


Was dit artikel nuttig?