Zesde Schademiddag Verbond over data: “Je moet oefenen!”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Data, data en nog eens data. Dat was het thema van de al weer zesde Schademiddag die op 6 juni plaatsvond in ’t Spant in Bussum. Het kan dan ook haast geen toeval zijn dat ‘verdere digitalisering van het eigen bedrijf’ en ‘innovatie’ op de plekken 1 en 2 staan in de top tien van impactvolle trends.

Ferdinand Soeteman, manager van de Sector Schade, liet die top tien zien in het plenaire deel van de Schadedag. Het is een top tien die wordt samengesteld op basis van de mening van de bedrijfstak. Wat vinden verzekeraars belangrijk? Wat is in hun ogen de meest impactvolle trend. “Opvallend”, noemde Soeteman het dat zowel solidariteit als de lage rente er niet meer in voorkomen, maar de top drie is al jaren stabiel. “En data, dat onder innovatie wordt geschaard, hoort daar zeker bij.”

Echtscheidingen en margarine
Na het plenaire deel dat alleen voor leden toegankelijk was, waren er twee rondesessies, waarbij ook niet-leden welkom waren. De inhoud van die sessies komt uitgebreid terug in een longread die volgende week verschijnt op de site van het Verbond, maar een kleine teaser mag nu niet ontbreken. Zo benadrukte Gerrit Schipper, executive director van het Erasmus Centre for data analytics, dat verzekeraars moeten oefenen met data. “Leren doe je door te oefenen. Als je eens wist hoe vaak het fout gaat doordat mensen de verkeerde data door elkaar husselen.” De zaal lacht als hij een grafiek laat zien waarin de correlatie wordt verward met causatie. In dit geval is de consumptie van margarine geknoopt aan het aantal echtscheidingen. “Als je het plaatje moet geloven, kunnen we wel stoppen met de consumptie van margarine als we het aantal echtscheidingen gaan terugbrengen.”
Volgens hem zijn er drie zaken die nogal wat ongelukken veroorzaken. Naast het verwarren van correlatie met causatie, is dat het verwarren van wetgeving met ethiek en dat van multifunctionele teams met multidisciplinaire teams.
Zijn boodschap aan verzekeraars was glashelder: “Je moet oefenen. Denk daarbij vooral groot, maar start klein en schaal snel op. Laat het niet aan de IT over, want zonder business werkt het niet.”

Meer van Gerrit Schipper over de relatie met de klant, maar ook van de andere sprekers over ethiek, solidariteit, beveiliging en de kwaliteit van data is te vinden in de longread die volgende week op verzekeraars.nl is te vinden.

 

Sponsoring
De Schademiddag werd dit keer gesponsord, en wel door FRISS, een bedrijf dat zich voor 100% richt op geautomatiseerde detectie van fraude en risico voor schadeverzekeraars over de gehele wereld.

Meer weten? www.friss.com


Was dit artikel nuttig?