CBV sleept nominatie in de wacht

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond is genomineerd voor de Anti Fraude Award. Op de longlist voor de prijs staan twintig organisaties, initiatieven en personen die zich aantoonbaar hebben onderscheiden bij de bestrijding van fraude.

De uitreiking van de tweede Anti Fraude Award vindt plaats tijdens het Fraude Film Festival op 8 oktober in filmtheater Eye in Amsterdam. Dan wordt bekendgemaakt wie zich de opvolger mag noemen van het tv-programma Opgelicht, dat vorig jaar de award in ontvangst nam. Een expertcomité van vijf deskundigen op het gebied van fraudebestrijding kiest de winnaar uit twintig genomineerden. Naast het CBV zijn dat onder meer programma’s als Zembla, Rambam en Opsporing Verzocht, organisaties als de FIOD, de Fraude Helpdesk, stichting Fraude Aanpak Detailhandel en zorgverzekeraar DSW en hoogleraar Forensic Business Expertise Bob Hoogenboom (Nyenrode). Van de longlist blijven uiteindelijk drie kanshebbers over.

100 miljoen
Het CBV, dat als onderdeel van het Verbond streeft naar een effectieve fraudeaanpak, kan bogen op mooie resultaten. Zo maakte het centrum deze zomer bekend dat verzekeraars in 2014 dankzij succesvol fraudeonderzoek een kleine 100 miljoen euro hebben kunnen besparen, bijvoorbeeld door onterecht uitgekeerde bedragen terug te vorderen of een schade die verzonnen bleek niet uit te keren. Per dag gaat het daarbij om zo’n 270.000 euro. De totale besparing was in 2014 tien procent hoger dan een jaar eerder.

Zichtbaar
Het Verbond ziet de nominatie als een mooie erkenning voor het werk van het CBV. “Het is goed om op deze longlist te staan, tussen al die andere organisaties die zich inspannen om de grote diversiteit aan fraudes te bestrijden”, zegt teammanager Roelof Visscher van het CBV. “Voor ons is het namelijk belangrijk dat we zichtbaar zijn en laten zien dat verzekeringsfraude effectief wordt aangepakt.” Hij benadrukt dat de eer vooral de vierhonderd veiligheidsfunctionarissen bij de Verbondsleden toekomt. “Wij kunnen ons werk alleen doen omdat zij actief hun gegevens uit incidentonderzoeken bij ons aanleveren. Het echte werk ligt in het veld.”

Trendbreuk
De tweede editie van het Fraude Film Festival is op 8 en 9 oktober in Amsterdam. Via het vertonen van films en documentaires over fraude en de bestrijding ervan willen de organisatoren het maatschappelijk bewustzijn over fraude vergroten en een trendbreuk in de bestrijding forceren. Voor meer informatie over de uitreiking van de Anti Fraude Award en de genomineerden kunt u terecht op de festivalwebsite.


Was dit artikel nuttig?