Skip to Content

Doe jij mee met ‘Money on my mind’?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Wat kunnen bedrijven en beleidsmakers anders doen om de negatieve gevolgen van financiële zorgen te verminderen? Dat is de hamvraag die centraal staat in de internationale studie ‘Money on my mind’. Het onderzoeksteam, dat bestaat uit een Belgische, Australische en Nederlandse onderzoeker, is nog op zoek naar respondenten. Doe je ook mee?

Dr. Ruud Gerards, verbonden aan de Universiteit Maastricht is een van de drie onderzoekers. Hij benadrukt dat het onderzoeksteam vooral meer wil weten over financiële zorgen. “Hoe ontstaan ze? En kunnen deze zorgen van de ene op de andere week ineens ontstaan? Of verergeren of verminderen?”

COVID-pandemie

Het onderzoek start deze maand en richt zich op iedereen van 18 jaar en ouder, jong of oud, arm of rijk. “Iedereen kan te maken krijgen met financiële zorgen”, vertelt Gerards, “bijvoorbeeld als gevolg van baanverlies, echtscheiding of relatiebreuk, een eigen bedrijfje dat failliet gaat, etc. Door de COVID-pandemie is het aantal mensen met onzekerheid en financiële zorgen waarschijnlijk verder toegenomen en het is nog maar de vraag wat er gebeurt met de financiële situatie van veel mensen als per 1 oktober de meeste corona-steunmaatregelen van de overheid ophouden.”

Financiële stress

Volgens Gerard zitten mensen minder goed in hun vel als ze zich zorgen maken over hun financiën. “Dat uit zich zowel thuis als op het werk of bij het zoeken naar werk. Daarom willen wij graag met onze studie nagaan wat kan helpen om die negatieve gevolgen te verminderen. Wat doen financiële zorgen met ons geestelijk welzijn? En wat betekenen die zorgen voor onze deelname aan de arbeidsmarkt? Samen met werknemers, werkgevers en hun belangenvertegenwoordigers willen we kennis opbouwen over de gevolgen van financiële stress waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen.”

Ook meedoen?

Het onderzoek, dat plaatsvindt in België, Australië en Nederland zal zo’n zes maanden duren. De eerste vragenlijst zal iets langer zijn, maar daarna vragen de onderzoekers om de week slechts één tot twee minuten tijd van de respondenten.
Het internationale onderzoek wordt naast econoom Ruud Gerards geleid door psycholoog Bert Schreurs (Vrije Universiteit Brussel) en econoom Riccardo Welters (James Cook University).

Laat hier je e-mailadres achter om mee te doen. Je ontvangt dan vanzelf de eerste vragenlijst zo gauw het onderzoek begint.


Was dit nuttig?