Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Gecertificeerd je auto terugvinden

12-05-2016

Autodieven worden steeds slimmer, beveiligingssystemen gelukkig ook. Toch gestolen? Dan zijn er terugvindsystemen die de auto opsporen. Nu nog vrij pril, maar straks gecertificeerd en wel: het College van Deskundigen Voertuigbeveiliging van het VbV start namelijk een pilot met certificering van de systemen. Verwachting is dat de eerste goedkeuringen in juni 2016 worden verleend.

Met het Keurmerk Voertuigbeveiliging van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) heeft Nederland beveiligingsoplossingen van hoge kwaliteit. Maar om dit hoge niveau te behouden is verdere vernieuwing noodzakelijk. Daarom werkt het College van Deskundigen Voertuigbeveiliging van het VbV aan een opzet waarbij innovatie wordt gestimuleerd en waarbij producten doorlopend worden beoordeeld op effectiviteit. De pilot met de terugvindsystemen is hier een voorbeeld van.

Pilot van start

Er is inmiddels voor veertien producten een goedkeuringsaanvraag ingediend. Deze producten worden de komende tijd getoetst door Kiwa. Denk aan Europese eisen op het gebied van temperatuur, instraling en voedingsspanningstesten. Uiteraard worden de producten ook onderworpen aan een grondige praktijktest en een audit bij de opvolgingsorganisatie. Vervolgens worden de opsporingsresultaten in de praktijk gemonitord.

De verwachting is dat de eerste goedkeuringen vanaf 1 juni 2016 worden verleend. Daarna mogen de systemen met een zogeheten TV01-certificaat worden ingebouwd. Verzekeraars kunnen vanaf dat moment in de polisvoorwaarden en in de communicatie met hun verzekerden verwijzen naar een VbV/SCM terugvindsysteem.


Was dit artikel nuttig?