Skip to Content

Heb jij de Nationale AI-cursus al gedaan?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Wat is Artificial Intelligence (AI)? Hoe werkt een algoritme? En hoe ver willen we gaan met de technologische ontwikkelingen? AI zit verweven in ons dagelijks leven, maar wat weten we er van? Wil jij meer weten? Doe dan de Nationale AI-cursus, waarin het op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd.

De Nationale AI-cursus is een gratis cursus die Nederlanders de basiskennis over AI wil bijbrengen. De cursus is tot stand gekomen dankzij financiële steun van het Cor Wit-fonds, het ministerie van Binnenlandse Zaken, een indrukwekkende lijst van sponsoren, de expertise van RMMBR.com en de kennis van Nederlandse universiteiten. Hoogleraar en oud-cursist Edgar Karssing (Nyenrode Business Universiteit) is fan. Hij benadrukt dat het oorspronkelijke doel van initiatiefnemer Jim Stolze om één procent van de Nederlandse bevolking te bereiken, al in 2020 is bereikt. “Het streven is nu verhoogd naar vijf procent, maar van mij mogen het er veel meer worden.”

Van reactie naar regie

Karssing, die overigens op geen enkele manier betrokken is bij het online leerprogramma, noemt twee belangrijke redenen waarom hij de cursus graag promoot. De eerste is wat hij onder ‘maatschappelijke relevantie’ schaart. “In het WRR-rapport ‘Opgave AI’ dat eind vorig jaar verscheen, wordt gesproken over een fundamentele verandering van onze wereld. De WRR trekt een parallel met de opkomst van de auto. Er zijn meer wegen gekomen, verkeersdrempels, snelheidslimieten, gordels, je moet een rijbewijs hebben, noem maar op. De WRR voorspelt dat AI diezelfde fundamentele verandering met zich meebrengt en wijst erop dat we van reactie naar regie moeten overstappen. Ik noem dat tijdens mijn colleges altijd ‘het stuur in handen nemen’. We hebben met zijn allen invloed, kunnen meedenken en meepraten, maar dat vereist wel enige digitale geletterdheid. Je hoeft overigens geen specialist te worden, maar je moet wel weten wat het effect van AI is. En dat is het mooie van de cursus, want je kunt daarna ook echt meepraten en meedenken.”

Edgar Karssing

Ethisch kader

De tweede reden die Karssing noemt, heeft te maken met verzekeraars. “In de zomer van 2020 heeft het Verbond van Verzekeraars het Ethisch kader datagedreven besluitvorming vastgesteld. Dat is geen stukje papier waar een verzekeraar vinkjes op kan zetten. Dat is een opdracht. En als een verzekeraar er serieus mee aan de slag wil, dan moet hij ook in gesprek met zijn eigen medewerkers en de stakeholders, waaronder de klant. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat zowel die eigen medewerkers als de klant weten waar AI over gaat.”

Karssing zou het daarom goed vinden als verzekeraars hun eigen medewerkers op cursus sturen. “Dat is een mooi begin, maar ik het zou nog mooier vinden als verzekeraars ook hun stakeholders en klanten oproepen om de cursus te volgen. Naast de digitale geletterdheid is er namelijk ook nog zoiets al morele geletterdheid. Ik roep altijd dat AI meer is dan alleen privacy en ook die morele kant komt in de cursus aan bod. Een win-win dus.”

Inmiddels hebben al ruim 230.000 Nederlanders de Nationale AI-cursus gedaan. Deze biedt een goede basis, maar is ook de perfecte opstap voor wie zich verder wil verdiepen. Op het platform is namelijk naast de basiscursus ook een AI-cursus voor de Zorgsector, voor Landbouw en Voeding en voor de Brainport te vinden. Daarnaast is er een Junior-versie beschikbaar, voor 10-15-jarigen, en kan de basiscursus in het Engels of Frans worden gevolgd. Kijk op ai-cursus.nl.

En voor wie meer (gratis) verdieping wil, heeft Karssing nog een laatste tip: abonneer je op de nieuwsbrief van het Rathenau Instituut.


Was dit nuttig?