Helft Nederlanders heeft verweermiddel in huis

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
30-04-2015

Bijna de helft van de Nederlanders heeft een knuppel, pepperspray of ander ‘wapen’ in huis om zich te kunnen verweren tegen inbrekers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), waarin ook het Verbond vertegenwoordigd is. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de start van de Nationale Inbraakpreventie Weken, die donderdag 30 april officieel zijn geopend door minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Uit het onderzoek onder 1.100 Nederlanders blijkt verder dat slachtoffers vinden dat de gevolgen van een inbraak worden onderschat, en dat inbraak een flinke impact heeft op het veiligheidsgevoel in huis. Dat daalt na een inbraak van een 7,9 naar een 6,7. En dat onveilige gevoel blijkt niet zo gemakkelijk te verdwijnen – ook niet na betere beveiligingsmaatregelen. Volgens voorzitter van de stichting, Coen Staal, is dit vooral te wijten aan de emotionele gevolgen die mensen na een inbraak of poging daartoe ervaren.

Knuppel of mes
Opvallend is dat veel Nederlanders rekening blijken te houden met het feit dat zij slachtoffer kunnen worden van een inbraak, en daarvoor maatregelen nemen. Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) heeft een ‘middel ter verweer’ in huis speciaal bedoeld voor het geval zij een inbreker tegen het lijf lopen. Een kwart van de ondervraagden heeft een (honkbal)knuppel of iets anders waarmee je een klap kunt uitdelen. Van de ondervraagden heeft veertien procent een speciaal mes in huis en acht procent is in het bezit van pepperspray. Staal: “Hoewel het logisch is dat mensen zich willen verdedigen, raden we af de inbreker zelf te lijf te gaan. De kans is groot dat dit alleen maar meer geweld teweeg brengt. Beter is om je telefoon altijd binnen handbereik te hebben en snel 112 te bellen.”

Staal raadt mensen verder aan wat vaker door de ogen van een inbreker naar hun eigen huis te kijken. “Helaas komen mensen vaak pas in actie als het kwaad is geschied. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Daarop richt onze campagne zich.”

Meer informatie
De Nationale Inbraakpreventie Weken vinden twee keer per jaar plaats – in het voor- en najaar. De eerste campagneweken van 2015 worden vandaag – 30 april afgetrapt door minister Van der Steur, en duren tot en met 31 mei. Lees meer op de website van de stichting NIPW.


Was dit artikel nuttig?