Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Minister reikt Wft-diploma’s uit

19-03-2015

Met taart en bloemen, zoals een diploma-uitreiking hoort te zijn. En een beetje extra, want niet de mentor, maar minister Dijsselbloem reikte het diploma uit. 35 adviseurs die de afgelopen tijd het Wft-diploma hebben gehaald konden rekenen op zijn felicitaties. De minister kreeg op zijn beurt volop tips voor verbetering van het examen. “Een hele eer”, vindt een van de geslaagden. “Hij laat zien dat hij het belangrijk vindt.” Een goed signaal, volgens het Verbond. Des te meer omdat de deadline voor het behalen van het examen nu in zicht komt.

Sinds januari 2014 zijn in de financiële sector nieuwe vakbekwaamheidseisen van kracht, waarbij deskundigheid van advisering aan de klant leidend is. Dat betekent dat adviseurs niet alleen moeten beschikken over kennis van de inhoud, maar ook over noodzakelijke vaardigheden en competenties. 1 januari 2016 moet iedere adviseur in het bezit van de juiste diploma’s om te adviseren. Er was in het begin echter veel kritiek op de vragen en de slagingspercentages vielen tegen. “Het is dan ook een groot veranderingstraject”, zegt Dijsselbloem. “Dat gaat met vallen en opstaan en kost tijd en energie om aan te wennen.” En dat lijkt te lukken. “Het slagingspercentage gaat per maand omhoog.” Gelukkig, vindt hij, want het nieuwe stelsel biedt meer waarborg voor kwaliteit.

Verantwoordelijkheid voor sector

Chris Baelemans, directeur van exameninstituut EIFD, onderschrijft de woorden van Dijsselbloem. “De eindbestemming is bekend, de route roerig. Maar de slagingspercentages gaan nu met rasse schreden omhoog.” Hij roept ‘studenten’ vooral op het examen goed voor te bereiden. “We zien een causaal verband tussen de slagingskans en de mate van studeren.” En ook de manier van studeren lijkt effect te hebben. “Verdiep je in de samenstelling van de toetsen en heb aandacht voor de vaardigheden.” Of er nu beter advies gegeven wordt, weet hij niet. “Het effect moet in de praktijk nog blijken. Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor de hele sector.”

Feedback voor de minister

De 35 geslaagden hebben die verantwoordelijkheid al genomen. Wel kijken ze er wisselend op terug: waar de een zich drie maanden heeft opgesloten om te blokken, heeft de ander niet veel voorbereid. Geluk gehad met de vragen misschien? Dat zou kunnen, zegt iemand: “De vragen komen ad random voorbij, terwijl ze best verschillend zijn.” Ook de interpretatie van de vragen is soms best moeilijk. “Wat antwoord je op de vraag wanneer een klant tevreden moet zijn? Na één, twee of drie jaar? Liefst na een jaar toch? Maar na drie jaar moet hij nog steeds tevreden zijn.” Overigens gaf de verzekeringsbranche eerder dit jaar ook al verbeterpunten. Zo verwacht de branche dat het examen beter aan zal gaan sluiten op de praktijk.

De minister neemt de feedback van de middag mee. Hoewel het niet altijd makkelijk is. Dijsselbloem: “Een geslaagde gaf aan dat het gek is dat je als adviseur in begrijpelijk Nederlands moet praten, maar dat het examen flink wat jargon bevat. Een spanningsveld: als adviseur moet je dat jargon immers wel kennen.”

‘Wacht niet te lang’

Adviseurs hebben nog maar een klein jaar de tijd het examen af te leggen. Zeker als een adviseur voor meerdere modules examen moet afleggen, komt januari 2016 snel in zicht. Het Verbond adviseert dan ook niet te lang meer te wachten.


Was dit artikel nuttig?