Richtlijn maakt berekening overlijdensschade transparanter

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
26-02-2015

Het Verbond heeft ingestemd met de Letselschade Richtlijn Rekenmodel Overlijdensschade van De Letselschade Raad. Deze nieuwe richtlijn vergroot de transparantie, voorspelbaarheid en duidelijkheid van de berekening van overlijdensschade na een ongeval. Daardoor kan de overlijdensschade ook sneller worden afgewikkeld. Belangrijk voor de nabestaanden.

De nieuwe richtlijn is bindend voor alle verzekeraars. Het belangrijkste onderdeel van de richtlijn is het recent gelanceerde Rekenmodel Overlijdensschade. Uitgangspunt bij dit model is om bij de berekening van overlijdensschade het gezin te zien als economische eenheid. Dat houdt in dat de nabestaanden na een ongeval dezelfde levensstandaard moeten houden als voor het ongeval. Om dat te berekenen maakt het model gebruik van tabellen en percentages van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.
Draagvlak
Het rekenmodel is ontwikkeld door een breed samengestelde Denktank Overlijdensschade, waarin ook verzekeraars waren vertegenwoordigd. De Denktank gebruikte de input uit diverse expertmeetings en consultatierondes. Zo kan de methode rekenen op draagvlak van alle betrokken professionals. Het Verbond is positief: de richtlijn draagt bij aan een vlotte afwikkeling van overlijdensschade. Dit neemt het leed voor nabestaanden uiteraard niet weg, maar voorkomt in ieder geval dat zij zich daarnaast moeten gaan verdiepen in de financiƫle gevolgen van het verlies.

Lees meer over de richtlijn op de website van De Letselschade Raad.


Was dit artikel nuttig?