Skip to Content

Slechts 2 van de 5 voordeursloten veilig genoeg

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Meer dan de helft (56,1 procent) van de voordeuren in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen inbraak. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Een op de acht voordeuren (13,6%) heeft een zwak aluminium beslag. Inbrekers breken binnen een minuut dit soort sloten open. Voor het steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken criminelen het zogeheten cilindertrekken. Het kost niet meer dan twee tot drie minuten tijd om zo’n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.
“De inbraakmethode cilindertrekken wordt sinds een jaar of vijf, zes steeds vaker toegepast. Dat nu twee op de vijf woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt, is positief”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

Deur op slot
Uit het onderzoek blijkt verder dat 7,9 procent van de hoofdbewoners de voordeur nooit op slot draait. Een kwart tot 40 procent van de andere huisgenoten, waaronder kinderen, doet de voordeur nooit op slot. Het plaatsen van een anti-inbraakstrip om het zogeheten flipperen te voorkomen, het steken van een plastic plaatje tussen deur en kozijn, heeft 8,5 procent van de ondervraagden gedaan.

Extra maatregelen
In het onderzoek is ook gevraagd of en zo ja welke aanvullende beveiliging men op de voordeur heeft aangebracht. Van de woningen met een slecht beveiligd voordeurslot heeft 1 op de 13 huishoudens (7,5 procent) twee goede extra sloten (boven en onder de voordeur) geplaatst. Een inbreker kiest in zo’n geval meestal een makkelijker doelwit. 1 op de 6 bewoners van woningen met slecht voordeurbeslag zegt een driepuntslot te hebben geplaatst. Ongeveer een derde van de respondenten heeft een extra hendeltje aan de voordeur bevestigd.

Safety Deals
Het Verbond zet zich in voor meer veiligheid in en rond het huis. Dat doet het Verbond door samen te werken met andere partijen en door cijfers over inbraken te verzamelen, en deze te delen met politie, brandweer en consumenten. In 2014 was het Verbond een van de partijen die de Safety Deal Inbraakpreventie sloten. Deze Safety Deal staat aan de basis van de jaarlijkse Nationale Inbraakpreventie Weken, die dit jaar van 1 mei tot en met 30 juni worden georganiseerd.
Meer informatie: http://stichtingnipw.nl/.

 


Was dit nuttig?