Verbond is verheugd met komst alternatieve financieringsmogelijkheden MKB

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
08-04-2015

De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) presenteert vanmiddag twee nieuwe financieringsfondsen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze fondsen kunnen helpen om de kredietverlening aan het MKB te versterken. De financiering vindt plaats door verzekeraars en pensioenfondsen. Het Verbond is verheugd met de komst van deze alternatieve financieringsmogelijkheden voor het MKB.

Het eerste fonds betreft een Achtergestelde Leningenfonds (ALF) met een beoogde waarde van circa 300 miljoen euro. Via het ALF zullen achtergestelde leningen ter waarde van 150.000 tot 5 miljoen euro worden verstrekt aan het MKB. Voor het ALF stelt het kabinet aan de investeerders een garantie van vijftig procent op de hoofdsom van de leningen beschikbaar via de Groeifaciliteit. Aegon Asset Management wordt de beheerder van het ALF. Het tweede fonds betreft een Bedrijfsleningenfonds (BLF) met een beoogde waarde van 500 miljoen euro. Dit fonds gaat samen met banken leningen van minimaal 10 miljoen euro verstrekken. Robeco wordt de beheerder van het BLF.

Het Verbond staat positief tegenover de vandaag gepresenteerde voorstellen. Verzekeraars investeren al ruim zestig procent van het aan hen toevertrouwde kapitaal in Nederland. Het MKB is erg belangrijk voor de werkgelegenheid en de Nederlandse economie. In 2014 presenteerde het Verbond al twee eigen initiatieven van waaruit kredieten worden verstrekt aan het MKB. Een groep van negen verzekeraars (Achmea, Aegon, a.s.r., Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale-Nederlanden, VIVAT Verzekeringen en VvAA) werken samen met Qredits en ABN AMRO om te zorgen voor extra financieringsmogelijkheden voor het MKB. In totaal gaat het om een bedrag van 170 miljoen euro. De verzekeraars focussen zich met name op het kleinere MKB, omdat deze bedrijven het moeilijkst aan financiering kunnen komen.


Was dit artikel nuttig?