Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Verbond: nu doorpakken bij variabel pensioen

18-02-2016

Het Verbond vindt het belangrijk dat het wetsvoorstel van Sociale Zaken over de introductie van variabele pensioenregelingen snel en ongeschonden wordt aangenomen. Dit voorstel opent de mogelijkheid om ook na pensioendatum te blijven doorbeleggen en biedt volgens het Verbond de meeste keuzevrijheid voor werknemers die pensioneren. Anders dan een alternatief wetsvoorstel van Kamerlid Lodders kunnen in het wetsvoorstel van Sociale Zaken naast pensioenverzekeraars ook zogeheten Premie Pensioen Instellingen (PPI’s) dit type pensioenregelingen aanbieden.

"Er moet snel worden doorgepakt, want zowel de markt als pensioendeelnemers zitten echt op dit nieuwe type regeling te wachten", aldus directeur Harold Herbert van het Verbond. Het Verbond is verheugd dat wetgeving op komst is die pensionerende deelnemers in zogeheten premieovereenkomsten de keuze biedt tussen een gegarandeerde levenslange uitkering tegen de aankooptarieven op het moment van pensioneren, of een variabele uitkering die meebeweegt met de beleggingsresultaten. De laatste nieuwe variant biedt kans op een beter pensioenresultaat bij een verwacht hoger rendement van beleggingen.

Het Verbond heeft een voorkeur voor het wetsvoorstel van Sociale Zaken omdat dit wetsvoorstel naast een pensioen in eenheden/beleggingsunits ook andere productinnovaties mogelijk maakt, zoals spreiding van schokken in de tijd en persoonlijke pensioenrekeningen (met risicodeling). Het wetsvoorstel van het kabinet maakt het ook mogelijk de uitkering desgewenst te laten variëren met de ontwikkeling van de levensverwachting. Het ontbreken van die optie in het initiatiefvoorstel van het Kamerlid Lodders zou betekenen dat uitvoering van aanpasbare uitkeringen door premiepensioeninstellingen (PPI’s) niet tot de mogelijkheden gaat behoren. Van een dekking door een PPI tegen biometrische risico’s (langleven en overlijden) mag namelijk geen sprake zijn. Als ook PPI’s bij pensioeningang een productaanbod kunnen gaan neerleggen, krijgen deelnemers een ruimere keuzemogelijkheid.


Was dit artikel nuttig?