“Wat wij normaal vinden, ervaren onze verzekerden als bijzonder”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
26-03-2015

Groot of klein. Breed of juist specialistisch. Het Verbond behartigt de belangen van meer dan tweehonderd verzekeraars. En dat zijn heel diverse verzekeraars, zeker sinds de komst van vijftig nieuwe leden door de fusie met de FOV. De komende tijd stellen we er een paar aan u voor. Dit keer OOM Verzekeringen, specialist in moeilijk verzekerbare brandrisico’s en buitenlandverzekeringen.

Opgericht in: 1940
Aantal polishouders: ruim 20.000
Aantal medewerkers: 30
Belangrijkste product: molest-, brand-, ziektekosten en andere buitenlandverzekeringen
Dagelijkse praktijk: bijvoorbeeld de kandidaten uit ‘Ik Vertrek’
 
OOM Verzekeringen heeft drie specialismen: molest, bijzondere brandrisico’s en bijzondere ziektekostenrisico’s. De eerste is ‘hun geboorte’. OOM – kort voor Onderlinge Oorlogsschadeverzekering Maatschappij – werd namelijk in 1940 in het leven geroepen om oorlogsschade te verzekeren. “En dit jaar vieren we ons 75-jarig jubileum!”, aldus algemeen directeur Marga Purvis.
 
Na de oorlog zocht OOM naar specialismen naast molest en dat werd gevonden in bijzondere brandrisico’s en bijzondere ziektekostenrisico’s. “Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de kandidaten uit ‘Ik vertrek’. De vraag is of zij hun basisverzekering mogen aanhouden. Het is namelijk niet altijd mogelijk dat ze zich in hun land zelf kunnen verzekeren. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn, liefst in hun eigen taal, want om de voorwaarden in een andere taal te snappen, is niet altijd makkelijk. Of ze willen gewoon een aanvulling op de basisverzekering. Als een reguliere verzekeraar de klant uitschrijft, kan de klant in veel gevallen bij ons terecht."

Stukje Nederland in buitenland
Die verzekerbaarheid in het buitenland kan voor bijzondere verhalen zorgen. Zo emigreerde een meneer naar Amerika en verzekerde zich bij OOM. Helaas werd hij ongeneeslijk ziek, wat voor hoge ziektekosten zorgde. Meneer vroeg zijn dochter op zijn sterfbed om OOM Verzekeringen na zijn overlijden te bedanken. “Omdat we hem altijd zijn blijven verzekeren, ook al had hij misschien wel de hoogste schadeclaim ooit voor OOM. Dat is toch bijzonder? Dat je als maatschappij in zo’n emotionele persoonlijke situatie genoemd wordt? Hier gaan wij ook echt voor: dat stukje Hollandse zekerheid in het buitenland bewerkstelligen”, aldus Purvis.

Echte Hollandse verzekeringen
Ook andere producten van OOM zijn ‘echt Hollands’. Zo interviewde Verzekerd! OOM vorig jaar al eens over de verzekerbaarheid van strandhuisjes, een van OOM’s specialisaties. “Maar we verzekeren meer dan dat. Bijvoorbeeld oliebollen- en loempiakraampjes” Vorig jaar leverde dat een aantal claims voor schoonmaakkosten op, toen na de storm een aantal van die kraampjes omgewaaid waren en onder het frituurvet zaten. “Een risico waar je niet dagelijks bij stilstaat”, besluit Purvis.


Was dit artikel nuttig?