Aantal ladingdiefstallen flink gedaald

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
21-01-2016

In 2015 is het aantal ladingdiefstallen in Nederland twintig procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig daalde: van 200 in 2014 naar 159 in 2015. Daaruit blijkt dat de samenwerking tussen de transport- en verzekeringsbranche, politie en het OM zijn vruchten afwerpt.

In 2015 werd nog slechts 303 keer aangifte gedaan van (een poging tot) ladingdiefstal, ten opzichte van 381 in 2014. Het grootste deel van de diefstallen vond plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen, vooral aan de A67, gevolgd door de A2 en de A16. Dieven zijn vaak uit op goederen met een hoge verkoopwaarde in het illegale circuit zoals computerapparatuur en merkkleding.

Intensieve samenwerking
De betrokken partijen werken al enige tijd intensief samen om transportcriminaliteit voortvarend aan te pakken. Zo werden er in 2015 diverse keren aanhoudingen verricht waarbij grotere aantallen daders werden ingerekend. Daarnaast steekt de branche veel energie in het voorlichten van ondernemers. Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland: “Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen en de manier waarop deze gereduceerd kunnen worden. Het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen en de inzet van het materieel moet passen bij het risiconiveau van de lading en route.”

Bekijk deze toolkit ook eens.


Was dit artikel nuttig?