Acht keer nee voor premier May

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

De afgelopen week mocht het Britse parlement kiezen tussen acht verschillende Brexit-opties, maar geen van de opties haalde het. De Britse volksvertegenwoordigers hebben dus ook geen antwoord op de Brexit-impasse.

Daarmee komt het akkoord van premier Theresa May, dat al twee keer eerder is afgewezen, weer om de hoek kijken. Met als bijzondere voorwaarde: bij een ‘ja’ door het Lagerhuis vertrekt de premier. De voorstellen die in de indicatieve stemming van 28 maart in het Lagerhuis de meeste stemmen kregen (lid blijven van de interne markt en een 2e referendum) komen begin volgende week opnieuw aan de orde in het Lagerhuis.

Brexitvarianten

Het doel van de stemmingen was te achterhalen voor welke Brexitvariant er wel een parlementaire meerderheid haalbaar is. Van de acht alternatieven zijn er vier met een softere Brexitvariant dan degene waar May voorstander van is. Het plan om Mays deal goed te keuren op voorwaarde dat de Britse bevolking in een referendum het laatste woord krijgt, haalde het niet, evenmin het plan om de Brexit af te blazen als er geen deal wordt bereikt.

Toenemend pessimisme

De onrust over de op handen zijnde Brexit zorgt voor toenemend pessimisme onder Nederlandse exporteurs. Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersvereniging evofenedex. Daarnaast staat het Verenigd Koninkrijk dit jaar voor het eerst in de Top 10 van verwachte omzetdalers.

EU treft laatste voorbereidingen

Omdat het steeds waarschijnlijker wordt dat het VK op 12 april zonder akkoord vertrekt uit de Europese Unie, heeft de Europese Commissie afgelopen week de laatste voorbereidingen getroffen voor een vertrek zonder akkoord.

Tegelijkertijd blijft de Commissie overheden ondersteunen bij hun eigen voorbereidingen en spoort zij alle Europese burgers en bedrijven aan zich voor te bereiden op de gevolgen van een mogelijk vertrek zonder akkoord. Op de themapagina Brexit van het Verbond en de site van de EU staan alle maatregelen overzichtelijk op een rij, net als alle links met nuttige informatie voor burgers en bedrijven.


Was dit artikel nuttig?