AFM: verzekeraars leven provisieverbod goed na

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
09-07-2015

De AFM concludeert dat verzekeraars en adviseurs het provisieverbod goed naleven. Het Verbond van Verzekeraars vindt deze hoofdconclusie van de AFM ‘een mooi compliment’ voor de verzekeringssector – en dus voor alle aanbieders en adviseurs die in de sector actief zijn. Het Verbond is voorstander van het op 1 januari 2013 ingevoerde provisieverbod bij complexe producten, waarbij het belang van de klant voorop staat.

Het is terecht dat de AFM aangeeft dat dit onderzoek nog geen evaluatie van het provisieverbod is. Die staat voor 2017 op het programma. Het Verbond is verheugd dat de AFM in dit rapport stelt dat er geen ongewenste afspraken en geldstromen tussen aanbieders en adviseurs zijn. Dat laat zien dat de transitie van verkoop gedreven naar klantgerichte advisering de goede kant op gaat. Het provisieverbod voor complexe en impactvolle producten is een grote stelselwijziging. De verzekeringsbedrijfstak laat zien dat ze daar op een goede wijze invulling aan geeft. Dit biedt perspectief richting de toekomst en past geheel in de visie op distributie van het Verbond.

De AFM geeft in het rapport aan nog een aantal afspraken en betaalstromen te zien die mogelijk een belangenconflict in de hand werken. Blijkbaar speelt dit bij een beperkt aantal marktpartijen. Het Verbond ziet dit als een belangrijk signaal aan de betreffende marktpartijen om daar werk van te maken.


Was dit artikel nuttig?