Akkoord over uitstel Brexit met voorwaarden

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
22-03-2019

De 27 EU-landen zijn akkoord met een uitstel van de Brexit tot 12 april. Als het Britse Lagerhuis volgende week alsnog akkoord gaat met het uittredingsakkoord, dan volgt uitstel tot 22 mei. Zolang de politieke onzekerheid voortduurt, is het van belang dat ook verzekeraars zich blijven voorbereiden op een no-deal Brexit en doorgaan met het uitvoeren van hun Brexit-plannen.

Op 12 april moet duidelijk zijn of de Britten akkoord zijn met het uittredingsvoorstel dat nu op tafel ligt. Voor die deadline wil de EU weten wat de Britten van plan zijn. Tot die dag blijven alle opties open: een deal, geen deal, een langer uitstel en het annuleren van de Brexit. Hoe lang een langer uitstel kan duren en onder welke voorwaarden, is niet duidelijk. Komen de Britten niet voor 12 april met een plan, dan vertrekken zij alsnog zonder scheidingsakkoord of transitieperiode uit de EU. Dit betekent dat May volgende week wederom terug moet naar het Britse Lagerhuis met haar Brexit-deal, die eerder al twee keer met overgrote meerderheid is weggestemd door de Britse parlementariërs.

Geen nieuwe onderhandelingen

De Europese landen benadrukken dat er niet opnieuw onderhandeld zal worden over het terugtredingsakkoord waarover de Britse regering en de EU-landen ruim anderhalf jaar hebben onderhandeld. De dag van de deadline, 22 mei, is gekozen met in het achterhoofd de verkiezingen voor het Europees Parlement die een dag later beginnen. Een latere datum voor de Brexit zou betekenen dat de Britten mee zouden moeten doen met de aanstaande Europese verkiezingen. De oorspronkelijke Brexit-datum stond gepland op 29 maart, volgende week vrijdag. Het uitstel is bedoeld om de Britse regering genoeg tijd te geven om alle wetgeving door te voeren.

No-deal-Brexit nog steeds aanwezig

De EU-landen geven aan dat de kans op een 'no deal-Brexit' nog steeds aanwezig is en dat zij doorgaan met de voorbereidingen op dat scenario. Zolang de politieke onzekerheid voortduurt, is het van belang dat ook verzekeraars zich blijven voorbereiden op een no-deal Brexit en doorgaan met het uitvoeren van hun Brexit-plannen. De themapagina Brexit van het Verbond geeft op  antwoord als welke voorbereidingen verzekeraars kunnen treffen, hoe zij hun verzekeringszaken moeten regelen na de Brexit en hoe het staat met de dienstverlening van verzekeraars.

Walker: geen zorgen over Brexit

De Brexit-staatssecretaris in het kabinet van May, Robin Walker, heeft vandaag tegen BNR benadrukt dat Nederlandse ondernemers zich geen zorgen hoeven te maken over een Brexit. Er komen wat Walker betreft zo goed als geen tarieven en handelsbelemmeringen en de rechten van EU-burgers blijven gewaarborgd.”


Was dit artikel nuttig?