‘Andere risico’s dan bij een kantoorbaan’

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
24-09-2015

Groot of klein. Breed of juist specialistisch. Het Verbond behartigt de belangen van meer dan tweehonderd verzekeraars. En dat zijn heel diverse verzekeraars. Iedere nieuwsbrief stellen we er één aan u voor. Deze keer Onderlinge Waarborg Maatschappij SAZAS, verzuimspecialist o.a. gericht op de agrarische en groene sector.

 
Biedt: verzekeringen en diensten op het gebied van inkomensverlies.
Sinds: 1994
Aan: 7.400 werkgevers en 36.000 werknemers.
Dagelijkse praktijk: van werkplekonderzoek tot het beantwoorden van prangende vragen over nieuwe wet- en regelgeving en afsluiten van verzekeringen.

De Stichting Aanvullingsfonds Ziektewet en WAO-uitkeringen voor de Agrarische Sector (een mond vol, daarom vanaf nu SAZAS) is een initiatief van werkgevers- en werknemersorganisaties. De specialist in verzuimoplossingen in de agrarische en groene sector is ontstaan in 1994 toen de Wet Terugdringing Ziekteverzuim in werking trad. Doel? Verzuimoplossingen bieden, zowel voor werkgever als werknemer. “Maar wij richten ons ook op voorlichting, om verzuim te voorkomen”, aldus Hans van Bussel, bestuursmanager bij SAZAS.

De agrarische en groene sector zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. “Ik zeg weleens dat de sector de bron van de levensketen is. Zodra je de deur uitstapt, word je met de sector geconfronteerd”, zegt Van Bussel. Verder wordt de sector gekenmerkt door intensieve arbeid, bijvoorbeeld wanneer er geoogst moet worden. “Er is naast de gebruikelijke werkzaamheden ook veel sprake van seizoensarbeid. Deze combinatie maakt onze producten speciaal; het brengt andere risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld een kantoorbaan.”

De dagelijkse praktijk
Naast het beheersen van verzuim, heeft SAZAS ook een project met ketenpartner Stigas: VerzuimOnderDeDuim. “Dit is een aanpak om het ziekteverzuim in bedrijven omlaag te brengen, maar vooral ook om te voorkomen. Het programma biedt ondersteuning bij het beheersen van verzuim. Want hoe ga je hier beleidsmatig mee om?”, aldus Van Bussel. “Verder doen wij ook geregeld werkplekonderzoek. Stel dat een klant zich bezighoudt met het plukken van tomaten. Hoe kunnen wij dat dan gemakkelijker maken? En er wellicht voor helpen zorgen dat verzuim hier vermindert of zelfs uitblijft?”

SAZAS richt zich ook op dienstverlening naar de leden. Van Bussel: “De regelgeving verandert nogal eens en is daarbij ook erg ingewikkeld. Wij merkten een schreeuw om hulp van onze leden, daarom geven wij ook advies, beantwoorden wij moeilijke vragen die vanuit instanties als het UWV worden gesteld. Onze WIA-expert is altijd (en gratis) in te schakelen door onze leden.”


Was dit artikel nuttig?