Auto terugvinden kan nu definitief gecertificeerd

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

​Een gestolen auto kan je tegenwoordig gemakkelijk weer opsporen met een terugvindsysteem. Maar hoe weet je welk systeem goed is? Simpel, door te kijken of het gecertificeerd is.

Het College van Deskundigen van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) voerde vorig jaar een pilot uit met certificering van terugvindsystemen. De resultaten daarvan zijn positief. Daarom gaat het er nu definitief mee door.

Het zogeheten TV01-certificaat is onderdeel van het Keurmerk Voertuigbeveiliging, een reeks normen, voorschriften en procedures voor beveiligingsproducten en de inbouw daarvan. Producten met dit predicaat zijn grondig getoetst door Kiwa.

Van vrachtwagens tot motorfietsen

De certificering is toe te passen op personenauto’s, lichte bedrijfswagens, vrachtwagens en motorfietsen. Op dit moment zijn er elf goedgekeurde terugvindsystemen. Deze zijn terug te vinden op de website van Kiwa. Het VbV verwacht dat dit aantal toeneemt nu de pilot is afgerond.  

Verzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden en in de communicatie met klanten verwijzen naar een ‘VbV/SCM goedgekeurd TV01 terugvindsysteem’. Ze kunnen bijvoorbeeld korting op de premie geven als een auto zo’n systeem heeft.

Aantal gestolen auto’s gedaald

Overigens lag het aantal gestolen personenauto’s in Nederland vorig jaar voor het eerst onder de 10.000, bleek onlangs uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Het aantal teruggevonden personenauto’s was voor het eerst sinds jaren licht (2,1 procent) gestegen.


Was dit artikel nuttig?