Bijna kwart minder ladingdiefstallen: samenwerking loont

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
29-01-2015

Het aantal ladingdiefstallen is in 2014 met 23 procent gedaald ten opzichte van 2013. Belangrijke oorzaak hiervan is de aanhouding van zeven verdachten van zeilsnijden in de regio Eindhoven. Ook goede samenwerking lijkt effect te hebben – bijvoorbeeld de Safety Deal Transportcriminaliteit die het Verbond, EVO en TLN begin 2014 sloten.

Vonden in 2013 nog 241 ladingdiefstallen plaats, in 2014 waren dat er nog maar 185. Dat blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit van de politie. Vooral in het derde kwartaal vond een flinke afname plaats. Die cijfers passen bij de aanhouding van een groep zeilsnijders in juni, na een uitgebreid onderzoek van de Landelijke Eenheid.

Safety Deal voor preventie
De politie noemt de goede resultaten een gevolg van de gezamenlijke inspanningen van politie, OM, het ministerie van VenJ en publiek-private partijen, zoals de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, het Verbond, verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland. De laatste drie partijen sloten in mei 2014 bijvoorbeeld de Safety Deal Transportcriminaliteit. Daarin hebben ze afgesproken ondernemers en chauffeurs te wijzen op maatregelen die zij kunnen nemen om ladingdiefstal te voorkomen.


Was dit artikel nuttig?