Brandpreventieweken 2019 gericht op kinderen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
27-09-2019

De campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen' is vandaag van start gegaan. De campagne maakt deel uit van de Brandpreventieweken en is voor het eerst op kinderen gericht. Een bewuste keuze, benadrukt een woordvoerder van de Brandwondenstichting. “We willen graag dat kinderen opgroeien met het idee dat brandpreventie vanzelfsprekend is."

De Speurneuzen-campagne is gericht op kinderen van 9 tot en met 12 jaar, die op speelse en interactieve wijze wordt geleerd hoe ze zich brandveilig kunnen gedragen. “We vragen de speurneus letterlijk hoe een brand is ontstaan. De speurneus kan dan met interactief campagnemateriaal in een aantal stappen terug naar de bron en op die manier de oorzaak van de brand achterhalen.”

Elektrische apparaten

In de campagne is ook voldoende ruimte voor opdrachten. Bijvoorbeeld om in je eigen huis op zoek te gaan naar brand(on)veilige situaties. “We zien in de praktijk steeds meer branden ontstaan die zijn veroorzaakt door (defecte) apparaten of foutief oplaadgedrag. Daarom willen we kinderen graag leren hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan. Als een kind dat eemaal snapt, kan hij of zij vervolgens leren hoe je brand kunt voorkomen. En zo kunnen we mooi de stap maken van afleren van fout gedrag naar aanleren van goed gedrag.”

Risicomonitor Woningbranden

De Brandpreventieweken duurt de hele maand oktober. Samen met de Brandweer en Stichting Salvage lanceert het Verbond op 17 oktober de Risicomonitor Woningbranden. Houd ook onze social media in de gaten. In de komende weken delen we de nodige informatie over hoe branden te voorkomen zijn. Daarnaast gaan we ook in op het thema brand en verzekeren en haken we in op het thema van de Nationale Brandpreventieweken.


Was dit artikel nuttig?