Brexit is go: what's next?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
13-12-2019

De Britten wilden helderheid, en dat hebben ze gekregen. Met een overweldigende meerderheid heeft premier Boris Johnson van de Conservatieven de Britse verkiezingen gewonnen. Hoe gaat het nu verder met het Brexit-dossier?

Duidelijk is dat Johnson het mandaat heeft gekregen van het Britse volk om Brexit daadwerkelijk in gang te zetten en op 31 januari uit de Europese Unie te stappen. De impasse in het Britse parlement voorbij en de parlementariërs kunnen aan de slag met het reeds eerder met de Europese Unie overeengekomen Brexit-akkoord.

Maar dan zijn we er nog niet

Na 31 januari beginnen de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de Britten en de EU  en een af te sluiten handelsakkoord voor 31 december 2020.  Lukt dat niet? Dan volgt alsnog 'een harde Brexit': de Britten verlaten de interne markt, de douane-unie (het vrije vervoer van goederen) en het Europese hof van justitie. Met andere woorden: de grenzen gaan dan écht dicht. Belangrijk voor verzekeraars is dat er ook een handelsakkoord voor diensten wordt opgesteld. Het sluiten van een handelsakkoord kost veel tijd en 11 maanden is kort. Zeker nu de Britten al eind juni aan de EU moeten laten weten of het ze lukt een deal rond te krijgen. Dan wordt ook duidelijk of de Britten de overgangsperiode willen verlengen met een of twee jaar.

Brexit-pagina op www.verzekeraars.nl

Verzekeraars kunnen op de themapagina Brexit terecht voor allerlei informatie over de Europese Commissie, EIOPA en het (Engelse) ministerie van Financiën om eventuele problemen bij een (no-deal)-Brexit te voorkomen. Daarnaast wordt er onder meer aandacht besteed aan risico’s op het terrein van uitbestede diensten, de uitwisseling van persoonsgegevens, relevante vergunningen en het geldende toezichtkader na de Brexit.


Was dit artikel nuttig?