Skip to Content

De NHT, wat is dat precies?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

NHT staat voor Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorisme en is opgericht in mei 2003. Zo’n 185 verzekeraars (die meer dan 93% van alle actieve verzekeringsmaatschappijen in Nederland vertegenwoordigen) nemen deel aan de NHT. Maar wat is de precieze functie van de NHT nu precies?

Terrorisme is helaas een wereldwijd fenomeen. Dit nam een vlucht na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en later in Madrid en Londen. Terrorisme heeft veel grotere en  ingrijpendere gevolgen dan daarvoor werd aangenomen. Ook in Nederland is een terroristische aanslag een reëel denkbeeld. Omdat de verzekeringswereld en de overheid de bevolking zo goed mogelijk willen blijven beschermen tegen de (financiële) gevolgen van een eventuele aanslag, hebben verzekeraars in 2003 het initiatief genomen om de NHT op te richten.

Hoe werkt de NHT?
De NHT verleent herverzekeringsdekking aan verzekeraars. Omdat de omvang van de schade na een terroristische aanslag vaak zo enorm is, kan een verzekeraar dit niet in z’n eentje dragen. Door de samenwerking van de verzekeraars is er 1 miljard euro per jaar beschikbaar. De deelnemende verzekeraars verdelen dus de kosten. Hogere uitkeringen dan 1 miljard zijn mogelijk, maar dat is dan weer niet op de NHT te verhalen en afhankelijk van de voorwaarden van de eigen verzekeraar.

Je hebt als consument nooit direct contact met de NHT: zij werken achter de schermen. De behandeling van claims blijft daardoor in handen van de verzekeraar zelf en assurantieadviseurs. De NHT heeft dus een toezichthoudende rol bij de afhandeling van claims.
Meer weten over de werking van de NHT? Bekijk onze Q&A op VanAtotZekerheid.nl.


Was dit nuttig?