De tijd dringt voor een Brexit-deal

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
17-11-2020

Diplomaten van de Europese Unie hebben Groot-Brittannië maandag gewaarschuwd dat de tijd dringt voor een Brexit-deal. Het is misschien zelfs al te laat om nog een deal te ratificeren. De EU-onderhandelaars zijn afgelopen week begonnen aan een laatste poging om een exit eind december in goede banen te leiden. Des te meer reden voor verzekeraars na te gaan of alles op orde is.

Groot-Brittannië zegt dat er enige vooruitgang is geboekt en dat de twee partijen met elkaar praten over gemeenschappelijke ontwerp-verdragsteksten. Tegelijkertijd moet er over belangrijke elementen nog overeenstemming worden bereikt. Tot dusver is er weinig beweging op de meest controversiële gebieden: gelijke concurrentievoorwaarden (merkbescherming), eerlijke concurrentieregels (overheidssteun) en visserij: over en weer willen Engeland en Europa in elkaars wateren kunnen vissen.

 Zijn we er klaar voor?
Om bedrijven te helpen tijdens het overgangsproces, heeft de Europese Commissie meer dan 100 sectorspecifieke kennisgevingen gepubliceerd, die tijdens de artikel 50-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk zijn gepubliceerd. Er is onder andere aandacht voor verzekeringscontracten, asset management en de bancaire sector. Daarnaast is er een Brexit readiness checklist’ beschikbaar en een mededeling over waaraan bedrijven moeten voldoen aan het einde van de overgangsperiode tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

 

 


Was dit artikel nuttig?