Skip to Content

De trend voor 2018: van ik naar wij

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Overdaad leidt tot keuzestress. Het is hoog tijd om de homo-economicus op zijn plaats te zetten.” Dat is een van de opvallende passages uit de TrendRede die acht toekomstdenkers dinsdagavond presenteerden in Pakhuis de Zwijger.

Het is al weer de achtste keer op rij dat acht toekomstdenkers een TrendRede schrijven waarin ze de belangrijkste termen van vandaag benoemen en vooral ook verder vooruit kijken. Waar 2017 nog het jaar van de Nationale Veerkracht was, borduren de trendwatchers in 2018 voort op het ‘Wij’ uit de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. 2018 wordt in hun beleving het jaar van het doorzettingsvermogen. Doorzetten om de olifantenpaadjes tussen oude problematiek en nieuwe oplossingen breder te maken. En verbinden om van verbrokkeling tot een waardig wij te komen.

Burn-out als nieuwe staken
Voor een bomvolle zaal in Amsterdam waren het achtereenvolgens Freija van Duijne, Tom Kniesmeijer en Christine Boland die de drie hoofdstukken voorlazen: De verbrokkeling, Samensturing en de Samenhang der delen. “Een van de meest onderschatte maatschappelijke problemen komt voort uit de spanning tussen menselijke betekenisdrang en woekerende systeemeisen”, aldus Freija van Duijne. “Werknemers moeten hun vinkjes op de juiste plaatsen zetten. Ze zijn een verloren brokje data geworden, in een ondoorgrondelijk doolhof aan wetten en regels. Regeldruk maakt ziek. De burn-out is het nieuwe staken.”

Volledige maakbaarheid als illusie
Tom Kniesmeijer, die het tweede hoofdstuk voorlas, noemde volledige maakbaarheid een illusie. “De samenleving is permanent suboptimaal. We gaan onze kinderen opnieuw leren hoe ze kunnen vallen, onze collega’s hoe ze hun fouten kunnen gebruiken om te groeien. De menselijke maatvoering en reikwijdte zijn uitgangspunt. Voortschrijdend inzicht de richtlijn. Daarbij hoort de acceptatie van de risico’s die bij ieder handelen horen.”

Wie is wij?
Christine Boland nam het laatste deel voor haar rekening, waarin dé trendwoorden voor de komende jaren aan bod kwamen: domein-integratie, samenhang, overzien en ontschotting. Ze noemde het voorbeeld van woningcorporatie Domijn in Enschede die wanbetalers weer op de rit hielp met geestelijke en huishoudelijke hulp. “Een goede schoonmaakbeurt hielp beter dan een incassobureau: het aantal deurwaarder dossiers daalde van 764 tot 157.”
Zij eindigde de TrendRede met een vraag. “Journalist Bas Mesters stelde zichzelf in een serie artikelen een aantal vragen. Niet, wie ben ik? Niet, wie zijn wij? Maar: wie is wij? Is de overheid nog wij? Is de markt wij? Is de democratie wij? Het zijn grote, belangrijke vragen. Hebben we een Nederland? Willen we dat behouden? Hoeveel hebben we ervoor over om de gezamenlijkheid te bewaren? Dé vraag van de komende jaren is een essentiële en daarom stellen we hem ook aan u: Wie is wij?”

Nieuwsgierig? Lees de complete TrendRede 2018, die is samengesteld door Caroline van Beekhoff, Christine Boland, Freija van Duijne, Tom Kniesmeijer, Brian Kragtwijk, Marc de Roo, Hilde Roothart en Farid Tabarki


Was dit nuttig?