Skip to Content

Drukke jaarwisseling voor Salvage

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De Stichting Salvage kijkt terug op de drukste jaarwisseling sinds vier jaar tijd. De Salvage-coördinatoren, die namens brandverzekeraars persoonlijke hulp bieden aan gedupeerden van een brand, werden op oud- en nieuwjaarsdag bij 104 branden ingeschakeld. Ruim een derde van die branden werd veroorzaakt door vuurwerk.

De Stichting Salvage heeft het afgelopen jaar hard aan de weg getimmerd om haar dienstverlening onder de aandacht te brengen. Of dat de oorzaak is voor de drukke jaarwisseling, kan directeur Brenda Reinders moeilijk hard maken, maar dat het ertoe heeft bijgedragen denkt ze wel. “Gemeenten en de brandweer weten ons steeds beter te vinden en daar zijn we blij mee. Uit ervaring weten we dat gedupeerden van een brand behoefte hebben aan een stukje persoonlijke nazorg. Branden hebben een enorme impact en mensen hebben vaak geen idee hebben wat er allemaal moet worden geregeld.”

35 procent als oorzaak vuurwerk

De coördinatoren van Salvage werden tijdens de jaarwisseling 104 keer ingeschakeld bij branden in woningen of gebouwen. Het ging in totaal om 173 panden die hulp van Salvage hebben gehad. Ruim driekwart van die meldingen betrof brand bij particulieren. “Normaal gesproken ligt het aantal meldingen tijdens de jaarwisseling al zo zes tot acht keer hoger dan op een normale dag, maar dit jaar was het extreem druk”, aldus Reinders. Ruim een derde van de branden werd (vermoedelijk) veroorzaakt door vuurwerk. De overige branden hadden andere oorzaken, zoals het verkeerd/defect gebruik van apparaten, brandstichting, kortsluiting of brandende kachels/haarden. “Mensen zijn met oud en nieuw vaak tot laat op, hebben de open haard of kaarsen aan en maken in de keuken veel gebruik van elektrische apparaten. Als je dat soort omstandigheden bij elkaar optelt, is de kans op een brand hoger dan op andere dagen”, aldus Reinders. Opvallend is de toename van het aantal grote branden waarbij de hulp van Salvage werd ingeroepen. Veertien procent van alle meldingen betrof grote branden; dat percentage lag in 2013 nog op negen en in 2012 op twaalf procent. Het Verbond raamde de schade door de jaarwisseling aan woningen en auto’s op ongeveer dertien miljoen euro (vier miljoen meer dan vorig jaar). De meeste schade ontstaat door illegaal vuurwerk, het onjuist afsteken van legaal vuurwerk en vandalisme. Lees meer over schade tijdens oud en nieuw.

Over de Stichting Salvage

De Stichting Salvage werd in 1986 in het leven geroepen door de gezamenlijke brandverzekeraars. Speciaal opgeleide coördinatoren bieden persoonlijke hulp aan gedupeerden van een brand, bijvoorbeeld door onderdak te regelen als het huis onbewoonbaar is. Daarnaast zorgen ze ervoor dat (verdere) schade wordt beperkt, door kostbare goederen te laten afvoeren, de inventaris af te dekken of water weg te zuigen. De brandweer roept jaarlijks voor zo’n zesduizend panden de hulp in van Salvage.


Was dit nuttig?