Skip to Content

EU-landen goed voorbereid op Brexit

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

EIOPA heeft eind oktober laten weten dat nationale bevoegde autoriteiten zo goed als voldoen aan de aanbevelingen van EIOPA voor de verzekeringssector in het licht van Brexit. Tegelijkertijd rijst de vraag of er nu wel of geen Brexit gaat plaatsvinden.

De aanbevelingen van EIOPA hebben tot doel het nadeel van een Brexit voor polishouders te minimaliseren en zien toe op een ordelijke afvloeiing, overdracht van de portefeuille, wijziging van de gewone verblijfplaats of vestiging van de polishouder, machtiging van bijkantoren in derde landen, verval van machtiging, samenwerking tussen nationale bevoegde autoriteiten, communicatie aan polishouders en begunstigden en distributie-activiteiten.

Wel of geen Brexit?

Dat is de grote vraag nu de Britse premier Johnson stelt dat als hij deze verkiezing wint en de Brexit in januari plaatsvindt, het VK tegen 31 december volgend jaar een vrijhandelsovereenkomst heeft met de EU. Een nieuw akkoord binnen slechts 12 maanden. Aan de haalbaarheid van dit plan wordt sterk getwijfeld.

Geen vrijhandelsakkoord binnen 12 maanden

De meeste handelsexperts geven aan dat een vrijhandelsovereenkomst niet zo snel kan worden gesloten. Zo duurde een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada zeven jaar, een overeenkomst die veel Brexiteers zien als sjabloon voor het VK. Daarnaast dienen alle 27 resterende EU-landen ook akkoord te gaan met deze vrijhandelsovereenkomst voordat deze überhaupt in werking kan treden.

Uitslag verkiezingen cruciaal

Als Brexit in januari plaatsvindt, start voor het VK een standstill-overgangsperiode die op 31 december 2020 afloopt. Zonder handelsovereenkomst valt het VK dan in feite alsnog zonder deal uit de EU. Tenzij Johnson na de verkiezingen opnieuw bij Europa aanklopt voor uitstel, mede naar aanleiding van de uitslag van de verkiezingen.
Worden de Conservatieven van Johnson in 326 van de 650 districten net niet de grootste, dan krijgen de Britten weer te maken met een sterk verdeeld parlement met Labour, de LibDems en de Schotse nationalisten als stevige tegenstander van Brexit.

Mocht Johnson de meerderheid krijgen in het parlement, dan volgt er weer een jaar van onzekerheid over de mogelijkheid van een no-deal Brexit.

Shutterstock 1888881763

Schademiddag 2024

  • 5-6-2024
  • Event
  • Vakkennis

Was dit nuttig?