Gegijzeld door een hacker – wat nu?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
02-10-2017

Drie gemaskerde personen wandelen kalm het insuranceLAB bij het Verbond binnen. Dertig verraste gezichten luisteren zwijgzaam naar de boodschap die ze komen verkondigen. “Jullie zijn gehackt. Een cybercrimineel heeft ingebroken in jullie computernetwerk. Alle hens aan dek om de schade zoveel mogelijk te beperken!”

Dan gaan de maskers af en stellen de ‘inbrekers’ zich voor. Het zijn de drie moderatoren van de cybergame die op 20 september bij het Verbond wordt gespeeld. Fraudebestrijders, informatiebeveiligers en incidentmanagers van verzekeraars ondervinden spelenderwijs hoe serieus de gevolgen kunnen zijn van een grote cyberaanval op hun organisatie. Hoewel, spelenderwijs? Na een afwachtend begin bijten de deelnemers zich in vijf groepen fanatiek vast in de bescherming van hun data, het overeind houden van de bedrijfsprocessen en, uiteraard, het opsporen van de dader.


 
Bewustzijn vergroten
Tady Slebioda van het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) is een van de moderatoren. Zijn centrum ontwikkelde de cybergame en stelt deze aan organisaties beschikbaar. “Wij vinden het van groot belang dat het bewustzijn rond de grote dreiging van een cybercrisis wordt vergroot. Met deze game denken we dat te bereiken, omdat deelnemers de crisis echt zelf ondergaan. Dat zet mensen op een andere manier aan het denken, en dat nemen ze weer mee naar hun eigen organisatie en hun eigen werk. Zo dragen we bij aan een veiliger Nederland.”
Slebioda leidt het spel samen met Rob Wassink en Renate Hendriksen van Nationale-Nederlanden. Zij hebben binnen hun eigen bedrijf ervaring opgedaan met deze cybergame en speelden het al met managers en medewerkers van verschillende afdelingen. “Door het nu ook binnen het Verbond te spelen, willen we graag de andere leden motiveren en inspireren om de security awareness te verhogen”, vertelt Wassink bij de aftrap.
 
Koortsachtig overleg
En dat lukt. In de loop van het spel wordt steeds duidelijker wat er aan de hand is en welke maatregelen genomen moeten worden. Koortsachtig overlegt het crisiscoördinatieteam met de leden van de andere teams. Het blijkt een fikse uitdaging de juiste actie op het juiste moment te bepalen. Meningen verschillen, discussies kosten tijd. De besluiten moeten snel worden genomen, terwijl de crisis zich verder ontwikkelt. Gebeurtenissen in de buitenwereld rollen over de spelers heen. Steeds opnieuw zijn er verrassingen die een nieuwe realiteit creëren. Kan de schade worden beperkt door de juiste maatregelen te nemen? Het voortbestaan van de organisatie staat op het spel.


Was dit artikel nuttig?