“Goed dat ontbreken van risicoanalyse consequenties heeft voor werkgever”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
02-08-2019

Het Verbond van Verzekeraars vindt het goed dat bedrijven per direct een boete van de Inspectie SZW kunnen verwachten als zij niet in kaart brengen welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s werknemers op de werkvloer lopen.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de maatregel op 22 juli per direct ingevoerd. “Bij veel bedrijven ontbreekt een zogeheten Risico Inventarisatie en Evaluatie die in kaart brengt welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s werknemers op de werkvloer lopen”, vertelt Nikki van der Knaap, beleidsadviseur bij het Verbond. “Dat is zorgwekkend, want zo'n inventarisatie speelt een grote rol in het voorkomen van bedrijfsongevallen en beroepsziektes”. Van der Knaap vindt het dan ook goed dat het ontbreken van een gedegen Risico Inventarisatie en Evaluatie per direct consequenties voor werkgevers heeft.  

71 dodelijke slachtoffers

Afgelopen jaar waren er 71 dodelijke slachtoffers te betreuren door bedrijfsongevallen, valt te lezen in het jaarverslag van de inspectiedienst. Daarnaast overlijden er mogelijk nog ruim vierduizend mensen aan een beroepsziekte. Toch heeft de helft van de werkgevers in Nederland nog geen risicoanalyse uitgevoerd. “Door deze maatregel per direct in te voeren, geeft de staatssecretaris een duidelijk signaal af dat er snel verandering moet komen”, aldus Van der Knaap.


Was dit artikel nuttig?