Hago Next winnaar Kroon op het werk 2018

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
28-09-2018

De achttiende Kroon op het Werk prijs is dit jaar gewonnen door schoonmaakbedrijf Hago Next. Staatssecretaris Van Ark reikte afgelopen dinsdag 25 september de prijs uit tijdens het jaarevent van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid. “Duurzaamheid en innovatie zijn onze ankers. Deze prijs is een heel hoge waardering voor ons, zeker omdat we al jaren bezig zijn met duurzame inzetbaarheid”, aldus directeur Roy Ploum.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan organisaties die uitblinken in het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van werknemers. Naast integrale aandacht voor het thema zijn ook innovatieve en inspirerende aanpakken en gedrevenheid belangrijke onderscheidende criteria. Algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding was juryvoorzitter. “We hebben een heel nauwkeurige selectie gehouden. Dit bedrijf heeft het aangedurfd zijn businessmodel radicaal te veranderen ten faveure van duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid.”

Duurzame inzetbaarheid
Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Mensen zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen wendbaarheid van organisaties. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Echt mensenbedrijf
HAGO Next is onderdeel van de Vebego holding met zo’n 40.000 medewerkers. “Het familiebedrijf”, vertelt Ploum, “heeft zich vanaf het begin met maar een ding beziggehouden: hoe maken we impact op de maatschappij. Het is een echt mensenbedrijf met veel persoonlijke aandacht voor zijn medewerkers.” De filosofie achter het bedrijf is werknemers meer zelfstandigheid te geven, waardoor ze zich zekerder voelen. Tevreden werknemers leveren beter werk af wat resulteert in meer tevreden klanten. “Goed doen voor mensen vertaalt zich gewoon in een hoger rendement.”

Geen ivoren toren
Ploum vervolgt: “We zijn met Hago Next begonnen nadat er in 2012 een landelijke staking van schoonmakers was over de te hoge werkdruk, slechte materialen en het gebrek aan goede kleding.” Hago Next deed het anders en kan worden gekenmerkt als een bottom-up organisatie met weinig hiërarchie. Werknemers krijgen diverse soorten coaching aangeboden, waaronder een ergocoach, een vitaliteitscoach, een budgetcoach, een zorgcoach en een praktijkcoach. “Maar duurzame inzetbaarheid is ook het geven van wat persoonlijke aandacht. Even bellen op een verjaardag en niet vanuit een ivoren toren besturen.”

Vliegwiel
De Kroon op het Werk prijs is een initiatief van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI), een netwerk van bedrijven en hun adviseurs die duurzame inzetbaarheid hoog in het vaandel dragen. De prijs wordt sinds 1996 uitgereikt en promoot actief duurzame inzetbaarheid. Ploum: “Ik geloof in het stellen van een voorbeeld, het bekende vliegwieleffect. Dit is niet een prijs alleen voor Hago Next, maar voor alle schoonmaakbedrijven die werken aan duurzaamheid en de wereld iedere dag een beetje beter maken.”


Was dit artikel nuttig?