IFRS 17 als nieuwe motor voor de auto

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
29-11-2017

“IFRS 17 moeten we zien als de nieuwe motor in onze auto. Door de nieuwe standaard leren we immers op een andere manier naar onze modellen, processen en data te kijken. Uiteraard wordt het weer een grote uitdaging, die ons bloed, zweet en tranen zal kosten, maar het levert ons ook een kans op om onze processen te verbeteren.”

Dat zei Rutger Zomer, CFO bij Aegon Nederland, gisteren tijdens de IFRS 17 Implementatiebijeenkomst. Zomer had “de eer” om het seminar van accountants, actuarissen en verzekeraars te openen en sprak in zijn openingswoord van een mooie samenwerking. “Toen ik nog bij KPMG werkte, behoorden accountants en actuarissen tot verschillende bloedgroepen. Met, als ik eerlijk ben, weinig begrip voor elkaars werelden. Ik kom zelf uit de wereld van de accountancy en heb aan den lijve ondervonden hoe de verschillende bloedgroepen elkaar hebben gevonden. Wellicht een beetje geholpen door wetgeving, maar toch.”

Samenwerken
Volgens Zomer was Solvency II namelijk nooit gelukt zonder de samenwerking tussen de diverse bloedgroepen en staat er met IFRS 17 een soortgelijke uitdaging voor de deur.
Hij brak niet alleen als CFO, maar ook als voorzitter van de commissie Financieel Economische Zaken van het Verbond, min of meer een lans voor IFRS 17. “Natuurlijk is het straks nog maar de vraag of de richtlijn goed past bij onze producten die in de loop der jaren erg zijn veranderd. En natuurlijk valt er op alle raamwerken wat af te dingen, maar ook IFRS is een stap in de goede richting. Het gaat daarom vandaag niet over de vraag of de standaard relevant is. IFRS 17 komt er. De vraag moet zijn hoe we IFRS 17 zo goed mogelijk kunnen implementeren.”

Lessen van SII
Belangrijk bij dat laatste is dat de financiële sector de lessen van Solvency II meeneemt in de voorbereiding naar 1 januari 2021, vindt Zomer. “Het eerste jaar van Solvency II heb ik niet als het makkelijkste uit mijn loopbaan ervaren. Ik denk dat we ons als sector in belangrijke mate te technocratisch op Solvency II hebben voorbereid. Onze accountants en actuarissen hebben de modellen vooral uit economisch perspectief ontwikkeld. Andere disciplines, zoals de process engineering, de data en de ICT, hebben te weinig aan tafel gezeten. Dat moet de belangrijkste les zijn aan de vooravond van IFRS. Wat gaan we anders doen?”


Was dit artikel nuttig?