In het weekend vooral brokken voor zakelijke rijders

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Voor leaserijders is zaterdag de gevaarlijkste dag om de weg op te gaan. Tenminste, volgens Business Lease Nederland melden zij dán de meeste schadegevallen en ongelukken. Opvallend, want voor particuliere autobezitters is zaterdag juist een van de dagen waarop de minste schade wordt gereden. Kortom, wat gebeurt er eigenlijk met de auto van de zaak in het weekend?

"Minste kans op brokken? Ga dan zondag op pad"

Uit onderzoek van Business Lease Nederland onder schadegevallen van het totale wagenpark in de periode 2012-2015 blijkt dat een op de vijf ongelukken op zaterdag gebeurt. Business Lease denkt dat het vooral ligt aan het feit dat er relatief meer mensen op de weg zijn met minder rijervaring. Josien Visser namens de leasemaatschappij: “Bovendien rijden leaserijders op zaterdag op andere trajecten dan normaal. Mensen gaan een weekendje weg naar een buitenlandse stad bijvoorbeeld. Maar ook bij het boodschappen doen op de parkeerplaats vinden kleine schadegevallen plaats.”
 
Zaterdag voor particulieren juist ‘veiliger’
Opvallend is dat uit cijfers van het Verbond (in totaal berekend over circa 5 miljoen schades van particuliere rijders in de periode 2010-2014) juist blijkt dat op zaterdag minder aanrijdingen plaatsvinden: 12 procent van alle aanrijdingen vindt plaats op zaterdag, tegenover gemiddeld zo’n 16 procent op een doordeweekse dag. Dat roept de vraag is wat het verschil is tussen lease- en particuliere rijders. Zou het zo kunnen zijn dat leaserijders hun auto op zaterdag wat vaker uitlenen aan partners of vrienden? Visser durft het niet te zeggen. Over een ding is in ieder geval wel zekerheid voor beide partijen: minste kans op brokken, ga dan zondag op pad!


Was dit artikel nuttig?