Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Jaarverslag Tuchtraad: diversiteit aan uitspraken

30-06-2016

De Tuchtraad Financiële Dienstverlening (assurantiën) heeft in 2015 zeven uitspraken gedaan. Allemaal over het gedrag van verzekeraars, maar met een diversiteit aan achterliggende cases. Van een geschil over een verkeersongeval tot onvrede over de klachtenprocedure. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2015.

De Tuchtraad is in 2008 opgericht door het Verbond, voor onafhankelijke toetsing van klachten. Voorzitter Els Wesseling-van Gent: “Ons belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat de leden van het Verbond zich zorgvuldig en fatsoenlijk gedragen. We toetsen daarbij aan het verenigingstuchtrecht van het Verbond. Opvallend in 2015 was de diversiteit aan zaken die aan ons werden voorgelegd.” Zo zijn twee uitspraken gedaan die meer gaan over de bedrijfsvoering van verzekeraars. Wesseling-Van Gent doelt op een uitspraak waarin is bepaald dat de interne afhandeling van een klacht bij een verzekeraar niet door de dossierbehandelaar mag worden gedaan en op een uitspraak over informatieverstrekking bij letselschade.

39 uitspraken

Sinds de oprichting in 2008 heeft de Tuchtraad 39 keer uitspraak gedaan over een klacht. De klachten zijn elf keer gegrond verklaard, zeven keer gedeeltelijk gegrond en zeventien keer ongegrond. Twee klachten zijn niet-ontvankelijk verklaard, één gedeeltelijk niet-ontvankelijk en gedeeltelijk ongegrond en één klacht valt in de categorie overig. De uitspraken zijn te vinden op de website van de Tuchtraad en zijn uiteraard ook in het jaarverslag 2015 opgenomen.


Was dit artikel nuttig?