Jonge ouders centraal tijdens Brandpreventieweken

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
26-09-2018

‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. Met deze boodschap gaat de brandweer tijdens de Brandpreventieweken op kraambezoek. Uit brandrisicoprofielen blijkt dat jonge ouders een grotere kans op een woningbrand hebben dan andere gezinnen.

“Het verhoogde risico op brand komt door het feit dat jonge ouders vaker elektrische apparaten gebruiken met een hoog brandrisico, zoals een wasdroger. Daarnaast is er binnen een druk gezin minder tijd om na te denken over de risico’s op brand” aldus René Hagen, voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken en lector brandpreventie aan de Brandweeracademie.

Bewustwording van gevaren
Volgens Hagen blijkt uit een eerdere steekproef dat maar liefst 40 procent van de jonge ouders het filter van de wasdroger niet na iedere wasbeurt schoonmaakt. En dit terwijl het in de top drie veroorzakers van woningbranden staat. Veel ouders zijn zich niet bewust van de gevaren en weten niet wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Daarom staan de Brandpreventieweken dit jaar in het teken van jonge ouders.

De campagne

  1. Voorkom brand. Maak apparatuur stofvrij;
  2. Merk brand snel op. Plaats rookmelders die je ook bij gesloten deuren goed hoort;
  3. Blus een brand. Weet ook wanneer je een brand niet moet blussen, maar direct moet vluchten;
  4. Communicatie. Bespreek het risico op brand binnen het gezin. Spreek af wie welk kind in veiligheid brengt.

De Nationale Brandpreventieweken vinden ieder jaar plaats in de maand oktober.

 

 


Was dit artikel nuttig?