'Julistorm' zorgt voor minimaal 13 miljoen euro schade

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
27-07-2015

De ‘Julistorm’ die zaterdag met windstoten tot ver boven de 100 kilometer per uur over Nederland raasde, heeft naar schatting zeker 13 miljoen euro schade aangericht. Deze schade is vooral ontstaan aan opstal, inboedel en voertuigen van particulieren en bedrijven. Ook vakantiegangers in met name de kustregio’s kregen het flink voor hun kiezen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars. Schade aan landbouw en overheidseigendommen zit niet in deze eerste raming. Ook de schadebedragen omtrent afgelaste evenementen zijn nog niet bekend, maar zullen het totaalbedrag nog doen oplopen. Het Verbond verwacht ook veel ‘uitgestelde claims’: veel Nederlanders zijn op vakantie en zullen pas later contact opnemen met hun verzekeraar.

Vooral westelijk en noordelijk Nederland kreeg het zwaar te verduren. In de stadsregio’s Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zorgden omgewaaide bomen, rondvliegende takken, dakpannen en puin voor schade. Schademeldingen komen echter uit het hele land: doordat de bomen vol in het blad stonden scheurden grote takken sneller af en vielen meer bomen om. Vakantiegangers op Nederlandse campings en vakantieparken kampen eveneens met schade. Door de rukwinden raakten tenten, luifels, caravans en inventarissen beschadigd of zelfs compleet onbruikbaar. Bij reisverzekeraars ligt het percentage claims zo’n 30 procent hoger dan op een normale dag.
 
Neem contact op met thuisfront
Het Verbond adviseert vakantiegangers om contact op te nemen met buren, vrienden of kennissen met de vraag om polshoogte te nemen bij hun huis. Relatief kleine schades zoals een losliggende dakplaat of enkele weggewaaide dakpannen worden al snel groter gezien de voorspelde regen voor de komende dagen. Ook kan dit leiden tot onveilige situaties. Daarnaast is het raadzaam om grote takken uit voortuinen en van oprijlanen te verwijderen zodat het huis er weer bewoond uitziet. Inbrekers zien dan minder snel dat de bewoners op vakantie zijn.
 
De ‘Julistorm’ is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting voor enkele miljoenen euro’s schade, eind maart leidde een ‘Lentestorm’ tot circa 10 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen. In het onderzoeksrapport over klimaatverandering dat het Verbond afgelopen voorjaar uitbracht staat becijferd dat de stormschade in Nederland gemiddeld 50 miljoen euro per jaar bedraagt.


Was dit artikel nuttig?