Skip to Content

Kabinet komt met garantiefonds voor evenementen bij annulering

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het kabinet trekt 385 miljoen euro uit voor een nieuwe regeling, hiermee kunnen organisatoren van evenementen weer aan de slag met het plannen en organiseren van events die vanaf 1 juli aanstaande plaatsvinden. Bij annulering krijgt de evenementenmaker 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift en ontvangt men de rest als lening.

Het Rijk staat met het fonds garant voor gemaakte kosten wanneer het evenement door coronabeperkingen onverhoopt niet door kan gaan. De regeling geldt voor festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen in Nederland die gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. Eerder geplande evenementen kunnen worden verschoven naar een datum vanaf juli 2021 om ook aanspraak te kunnen maken op de regeling.  

Perspectief 

Met het garantiefonds is de evenementensector voldoende toegerust om weer voorzichtig te beginnen met het opstarten van evenementen waar velen naar uitkijken: "Onze Nederlandse evenementensector is internationaal toonaangevend en dat willen we graag zo houden. Niet alleen de organisatoren, maar ook het publiek hunkert weer naar een concert, een festival, een voetbalwedstrijd", aldus staatssecretaris Mona Keijzer. 

Het coronavirus is nog niet verdwenen en we worden inmiddels geconfronteerd met mutaties van het virus. Tegelijkertijd is het vaccineren gestart, dat zorgt juist voor perspectief. Op dit moment is de verwachting dat in juli iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik heeft gehad. Hoewel het er niet op lijkt dat vanaf 1 juli evenementen weer kunnen plaatsvinden zoals vóór corona, gaat het kabinet ervan uit dat de situatie beter beheersbaar is en het weer verantwoord is om evenementen te organiseren.  

Risico te groot 

Vanaf het uitbreken van de Covid-19 crisis heeft het Verbond van Verzekeraars overleg gevoerd met de evenementensector en meegedacht over mogelijke oplossingen. Door de coronacrisis en de geldende maatregelen konden in 2020 de meeste evenementen niet doorgaan. De annuleringskosten werden in Nederland in veel gevallen gedekt door een evenementenverzekering. Voor toekomstige evenementen is dat niet meer mogelijk. 

Vóór de coronacrisis konden organisatoren van evenementen zich optioneel verzekeren tegen de gevolgen van een pandemie. Wereldwijd is dat echter op dit moment bijna niet mogelijk, terwijl de evenementensector juist in deze periode veel behoefte heeft aan zekerheid. Evenementmakers kunnen nog wel een evenementverzekering voor andere risico’s afsluiten, zoals slecht weer, een ongeluk of een artiest die ziek wordt, maar deze biedt geen dekking voor de gevolgen van een lockdown. Het risico voor verzekeraars is te groot, omdat de pandemie betrekking heeft op (bijna) de hele wereld. Het is daarom voor verzekeraars ook niet mogelijk om een deel van het risico te herverzekeren . Dit doen verzekeraars bijvoorbeeld bij het risico op grote stormschades of een aardbeving. 


Was dit nuttig?