Kinderen hebben beter inzicht in geld

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Geld houdt kinderen behoorlijk bezig, blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken. Maar liefst zeven op de tien kinderen uit groep 5 tot en met 8 vinden dat zij goed met geld kunnen omgaan. Kinderen hebben de afgelopen jaren beter inzicht gekregen in hoeveel geld ze hebben: de helft weet dit altijd, tegenover 44 procent in 2011.

Wijzer in geldzaken, een platform waarin ook het Verbond is vertegenwoordigt, organiseert deze week voor de vijfde keer de Week van het geld, die intussen een begrip is op basisscholen. Tijdens de week vinden tal van activiteiten plaats om kinderen te leren omgaan met geld.

Volgens kinderen zelf zit het met dat laatste wel goed: 71 procent vindt dat hij goed met geld kan omgaan en 77 procent geeft aan dat zijn ouders daar ook tevreden over zijn. Bijna alle kinderen (90 procent) praten wel eens met hun ouders over geld. Bijvoorbeeld over zakgeld, wie wat betaalt en wat een kind zelf mag kopen.

Spaarpot favoriet

Vier op de vijf vinden het belangrijk om te sparen en een kwart denkt best vaak aan geld. Jongens geven het merendeel van hun zakgeld uit aan computerspellen en speelgoed; meisjes aan speelgoed en spullen om zich mooi te maken. Kinderen bewaren hun geld het liefst in een spaarpot (76 procent), zetten het op de bank (55 procent) of stoppen het in hun portemonnee (35 procent).

86 procent heeft mobieltje

Het onderzoek geeft tot slot een interessant inkijkje in de rol die mobiele telefoons in toenemende mate spelen. In groep 5 heeft ongeveer een op de vijf kinderen een mobiele telefoon; in groep 8 is dat aandeel maar liefst 86 procent. De telefoonkosten worden overigens meestal niet door de kinderen zelf, maar door hun ouders betaald.


Was dit artikel nuttig?