Komst zelfsturende auto? Keep on rollin’!

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
18-02-2016

Kennis, innovatiekracht en ondernemerschap. Volgens Verbondsdirecteur Leo De Boer hebben spelers in de automotivebranche dát nodig om de kansen te pakken die de toekomst biedt. En waar mogelijk samen met verzekeraars, hoewel dat nu niet altijd voor de hand ligt. “Maar ik voorspel dat wij over tien jaar met nostalgie terugdenken aan ons ravotten”, aldus De Boer tijdens het Focwa-congres op woensdag 17 februari.

De Boer sprak over de trends in de autobranche, bijvoorbeeld de verschuiving van bezit naar gebruik en het combineren van verschillende vormen van mobiliteit (fiets en auto). Hij zoomde vervolgens in op de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor de branche: van reparaties die in de toekomst misschien wel op afstand kunnen worden uitgevoerd tot andere vakkennis die nodig is.

Boeiende tijden

Veel vragen, maar De Boer vindt dat er genoeg reden is positief naar de toekomst te kijken. “Keep on rollin'! Er liggen kansen die je met kennis, innovatiekracht en ondernemerschap kunt verzilveren.” Want met kennis kun je van toegevoegde waarde zijn en innovatiekracht is nodig om te kunnen mee veranderen met de ontwikkelingen. “Tot slot moet je in actie komen – ondernemen. En dat betekent vooral keuzes maken: wordt u bijvoorbeeld specialist of generalist? Er wachten boeiende tijden. “Ook voor verzekeraars trouwens. Autoverzekeraars zijn misschien niet altijd populair. Maar ik voorspel: trends zijn dusdanig groot en impactvol dat wij over tien jaar met nostalgie terugdenken aan ons ravotten. Waar mogelijk werken we als Verbond graag met FOCWA samen.”

Directe verzekering

Belangrijke vraag met de komst van de zelfsturende auto is wie straks aansprakelijk is bij schade. Nu kan de bestuurder aansprakelijk gesteld worden, maar wat als die straks niet meer rijdt? Wordt het dan de producent, of de softwareleverancier? Volgens De Boer kan de directe verzekering – een verzekeringsvorm waarbij je schade claimt bij je eigen verzekeraar in plaats bij de verzekeraar van de veroorzaker van de schade – een oplossing bieden. Het Verbond doet daar daarom onderzoek naar. Lees het persbericht dat hierover verscheen.

Meer weten? Lees de hele speech met de titel Keep on rollin'.


Was dit artikel nuttig?