Skip to Content

Markt cyber verdubbeld

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De markt voor cyberverzekeringen is in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld. Het premie-inkomen is van maximaal tien miljoen euro in 2015 gegroeid naar minimaal twintig miljoen in 2017.

Dat blijkt uit een enquête die het Centrum voor Verzekeringsstatistiek medio 2016 en begin dit jaar heeft uitgezet onder zakelijke verzekeraars. Verbondsdirecteur Leo De Boer is blij met de verdubbeling. “Dat betekent immers dat de markt dit nieuwe risico goed oppakt.”

Toch noemt hij de bewustwording onder klanten nog veel te laag. “Mensen realiseren zich de risico’s nog onvoldoende. Samen met diverse stakeholders, waaronder de overheid, het MKB en de IT- en securityspecialisten, moeten wij de bewustwording verder op gang brengen. Hier ligt echt een kans van formaat voor onze sector.”

Groei
Het merendeel van de huidige cyberpolissen geeft dekking voor aansprakelijkheid, juridische bijstand, crisismanagement en voor de herstelkosten van websites, programma’s of data.

Volgens statisticus Evert van Steenbergen wordt de huidige groei veroorzaakt doordat er meer verzekeraars op de markt van cyberverzekeringen actief zijn, maar ook doordat de portefeuille van veel verzekeraars is gegroeid. “De omzet wordt bijna helemaal behaald op de zakelijke markt”, benadrukt hij, “omdat het aandeel van de particuliere markt nog geen tien procent bedraagt.”

Meer informatie is onder meer te vinden bij het ministerie van Justitie & Veiligheid en op de website veiliginternetten.nl.


Was dit nuttig?