Micropensioenproject India op schema

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
06-11-2015

Een pensioenpremie van 100 roepies per maand, bijna 1,5 euro. Weinig opbouw? Niet voor de boeren in India die algemeen directeur Richard Weurding afgelopen week sprak. Tijdens een werkbezoek van Stichting Duurzame (Micro)pensioenen Ontwikkelingslanden kreeg hij meer inzicht in het verloop van het project en maakte hij kennis met de deelnemers.

De stichting – afgekort SDMO – is in 2011 opgericht door het Verbond, de Pensioenfederatie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De stichting zet zich in om met de Nederlandse pensioenkennis en ervaring  bij te dragen aan de opzet van duurzame collectieve pensioenvoorzieningen in ontwikkelingslanden. Onder meer in India.

Groot succes
Het project in India is succesvol. Weurding: “De doelstelling voor het eind van het project in 2016 was een totaal aantal deelnemers van 25.000. Maar die grens is eind 2014 al bereikt en inmiddels zijn er maar liefst 26450 deelnemers.” De delegatie kreeg een goede indruk van hoe dat precies is bereikt en welke partijen daar allemaal een bijdrage aan hebben geleverd. Uiteraard was daarbij veel aandacht voor de deelnemers. Weurding: “Hoe ervaren zij het micropensioenproduct en hoe beïnvloedt het hun leven? We hebben gesproken met een groep boeren en een groep Indiase vrouwen. Erg indrukwekkend wat zij hebben bereikt. Mooi dat we daaraan mochten bijdragen.”

Toekomst
De stichting zoekt bij haar projecten altijd samenwerking met lokale organisaties. In dit geval DHAN – Development of Humane Action, die allerlei programma’s biedt om te helpen bij economische innovatie. SDMO heeft DHAN geholpen met opstartfinanciering en specialistische kennis wat betreft micropensioen. “Belangrijk onderdeel van het werkbezoek was onderzoeken in hoeverre onze hulp nog nodig is. Dat is namelijk altijd het doel: dat de projecten zich uiteindelijk zelf kunnen bedruipen. Maar voorlopig blijven we steunen: het project loopt in ieder geval nog door tot in 2016.”
 
Meer weten? Kijk op de website van SDMO.


Was dit artikel nuttig?