Minder autodiefstal, partijen gaan door met succesvolle aanpak

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
17-02-2015

Het Verbond is zeer verheugd dat het aantal gestolen voertuigen flink is gedaald. Die daling blijkt namelijk uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vandaag heeft gepubliceerd. De samenwerking tussen verzekeraars, politie en andere partijen uit de voertuigbranche blijkt zijn vruchten af te werpen. Autofabrikanten beveiligen voertuigen steeds beter tegen diefstal, en ook consumenten doen dat. Verzekeraars stimuleren hen daartoe.

Uit de cijfers van de Stichting AVc – een samenwerkingsverband tussen overheidspartijen (politie, OM, RDW, VenJ), brancheorganisaties (TLN, Rai, ANWB, Bovag, ARN) en het Verbond – blijkt dat het aantal aangiften van autodiefstal niet eerder zo laag was. In 2014 is 10.712 keer aangifte gedaan, 57 procent minder dan in 2000. Diefstal van lichte bedrijfsauto’s (busjes),  vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers vertonen een zelfde dalende trend.

Niet minder schadelast

Helaas leidt de afname van het aantal gestolen voertuigen niet tot een lagere schadelast voor verzekeraars omdat er meer nieuwe auto’s worden gestolen. Daarnaast is het percentage auto’s van twee tot vijf jaar oud dat wordt teruggevonden nog steeds erg laag. Partijen blijven dan ook onverminderd inzetten op het aanpakken van voertuigcriminaliteit. Consumenten kunnen hieraan bijdragen door hun auto te beveiligen met een VbV/SCM goedgekeurd beveiligingssysteem. Lees meer op de website van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.


Was dit artikel nuttig?