Skip to Content

Minister volgt Masterclass Inbreken

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Leuk, welke deuren gaan we openbreken?” Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) volgde op 30 april een Masterclass Inbreken tijdens de opening van de Nationale Inbraakpreventie Weken in Zoetermeer. Leren denken als een inbreker, dat was het motto.

De opening van de Nationale Inbraakpreventie Weken vindt plaats in een toepasselijke omgeving: tussen de inbraakveilige sloten, raamhendels en deurstrips van de Zoetermeerse winkel Bouwhof. De publiek-private Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) organiseert de campagne nu voor de tweede keer. Voorzitter Coen Staal: “Met de inbraakpreventieweken hopen we woningbezitters bewuster te maken van de risico’s die ze lopen.”

17 procent minder inbraken

Minister van der Steur benadrukt dat een inbraak niet alleen erg vervelend is vanwege de spullen die je kwijt bent en de rommel die inbrekers achterlaten. “Een inbraak kan ook emotionele schade opleveren. Gelukkig heb ik goed nieuws: in de eerste drie maanden van 2015 is in Nederland 17  procent minder ingebroken dan in dezelfde periode vorig jaar; dat komt neer op een daling van 4.000 inbraken.” Toch moet er volgens de minister nog veel gebeuren. “We moeten leren denken als een inbreker. Dan kunnen we het ze nog veel moeilijker maken.” Van der Steur is verheugd dat inbraakpreventie geen ‘overheidsding’ meer is. “Iedereen werkt mee: van bouwmarkten en hang- en sluitwerkleveranciers tot het Verbond van Verzekeraars.”

Masterclass Inbreken

Frits van de Kant, directeur van Het Beveiligingscentrum, leert de aanwezigen ‘denken als een inbreker’. Hij laat bij vier deuren zien hoe inbrekers binnenkomen. “Sommige mensen verzuimen om hun deur op slot te draaien”, vertelt hij bij de eerste deur. “Kijk, een stuk plastic ertussen en de deur is open.” Inderdaad schiet hij binnen enkele seconden open. Dan naar de tweede deur. Die geeft zich minder makkelijk gewonnen. Van de Kant trekt en sjort, maar het slot laat niet los. Ook de derde deur, waarbij de meester-inbreker het cilindertrekken demonstreert, gaat pas na lang proberen open.

Geen schijn van kans

De laatste deur heeft als enige het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Volgens Van de Kant hebben inbrekers hier ‘geen schijn van kans’. De minister wil toch nog graag een poging wagen om de tweede deur open te krijgen. Uiteindelijk lukt dit na lang wrikken met allerlei gereedschap. Met deze inbraakpoging komt een einde aan de Masterclass Inbreken. Maar de Inbraakpreventieweken zijn dan nog maar net begonnen.

Meer informatie

Verzekeraars denken steeds vaker mee over het vergroten van de veiligheid. Daarvoor sluit het Verbond Safety Deals met allerlei partijen. Ook de Nationale Inbraakpreventie Weken zijn het resultaat van zo’n Safety Deal. En het Verbond doet meer op het gebied van woninginbraken. Zo brengen we jaarlijks de Risicomonitor Woninginbraken uit, die laat zien waar het meeste ingebroken wordt. Daarmee worden consumenten bewust van de risico’s en kunnen zij – en de politie – de juiste maatregelen nemen.


Was dit nuttig?