Nationale Inbraakpreventie Weken: win een inbraakpreventieset

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
09-04-2015

Je niet meer veilig voelen in je eigen huis. Dat is misschien wel het vervelendste na een inbraak. Een kwart van de inbraakslachtoffers heeft er dan ook na een jaar nog last van. Het is een van de redenen dat de Nationale Inbraakpreventie Weken in het leven zijn geroepen. In mei vindt de tweede editie plaats, met een speciale actie dit keer: maak kans op inbraakpreventieset!

De weken, die 28 april van start gaan en de hele maand mei duren, worden georganiseerd door de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Dit is een publiek-private samenwerking met als doel inbraakpreventie hoger op de agenda van woningbezitters te krijgen en zo het aantal woninginbraken te verminderen. Ook het Verbond is in de stichting vertegenwoordigd. Het Verbond en de andere betrokken partijen sloten daarvoor de Safety Deal Woninginbraken. En ook op andere manieren werkt het Verbond aan inbraakpreventie: zo brengt zij jaarlijks de Risicomonitor Woninginbraken uit. Daardoor weten consumenten en politie waar het risico op inbraak het hoogst is, waardoor zij maatregelen kunnen nemen.

Lang last van inbraak
Die preventiemaatregelen zijn niet alleen nodig om materiële schade te beperken. Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting, gaat de impact van een inbraak veel verder dan dat: “Je slaapt slecht en wordt bij het minste of geringste wakker. Kortom, je voelt je niet meer veilig in je eigen huis. Vooral als de inbreker zijn gang ging, terwijl jij gewoon thuis was.” Onderzoek dat de stichting in het najaar van 2014 lieten uitvoeren, leverde dan ook onthutsende resultaten op. “Een kwart van de mensen bij wie is ingebroken, heeft er na een jaar of langer nóg last van.” Voor de stichting reden te meer om bij deze tweede editie van de Weken niet alleen te wijzen op de risico’s en maatregelen die iedereen zelf kan nemen, maar ook inbraakpreventiesets ter waarde van 900 euro ‘uit te delen’.

Nomineer iemand
Dat uitdelen gebeurt uiteraard niet zomaar. Iedereen kan iemand bij wie een of meerdere keren is ingebroken, opgeven – met een motivatie waarom hij of zij de preventieset verdient. Vier inbraakslachtoffers kunnen vervolgens rekenen op een hart onder de riem in de vorm van een inbraakpreventieset – van sloten en veiligheidsbeslag tot beveiliging van een bovenraampje tot een postopvanger, vakkundig gemonteerd door een specialist. Na een stemronde krijgt het huis van een van de vier ook nog een gratis inbraakcheck. Ook degene die hem of haar heeft genomineerd krijgt de check en de preventieset.

Meedoen?
Iemand nomineren? Dat kan nog tot 10 mei door het formulier op de website van de Nationale Inbraakpreventie Weken in te vullen.


Was dit artikel nuttig?