Nederlandse bedrijven minder goed voorbereid op Brexit

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
01-07-2020

Nederlandse bedrijven bereiden zich minder goed voor op de Brexit. 60 procent van de bedrijven treft nu voorbereidingen op het definitieve vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vorig jaar was dat nog bijna 80 procent.

Bedrijven treffen ook minder voorbereidingen. Het aantal ondernemingen dat "een beetje tot in zeer grote mate" is voorbereid, zakte van 76 naar 60 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die zakendoen met het VK. Dat de voorbereiding nu inzakt is opvallend, want over precies een half jaar gaat het zakendoen met het VK veranderen, met of zonder deal. Daarom adviseert het Verbond verzekeraars om, ook met behulp van het brexitloket.nl, met regelmaat aandacht te besteden aan het monitoren en treffen van de juiste voorbereidingen.

Corona verdrijft Brexit

Met de coronacrisis verdwijnt de Brexit deels naar de achtergrond. Een kwart van de bedrijven met een directe handelsrelatie met het VK zegt dat de COVID 19-pandemie de gevolgen van de Brexit overschaduwt. Ongeveer een derde van de ondernemers ziet de Brexit nog wél als een probleem voor hun bedrijf.

Onderhandelingen

Sinds februari, nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, wordt er onderhandeld over de nieuwe relatie. Ongeveer een derde van de Nederlandse bedrijven met een zakenrelatie met het VK verwacht dat er dit jaar een verlenging van de overgangsregeling komt. Bijna een kwart verwacht een zeer beperkt akkoord en 14 procent geeft aan helemaal geen handelsafspraken te verwachten.


Was dit artikel nuttig?