Skip to Content

Nibud: kosten uitvaart vaak te laag ingeschat

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Veel Nederlanders onderschatten de kosten van een uitvaart. In bijna de helft van de gevallen zijn in de verzekering niet de volledige kosten voor een uitvaart gedekt. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vandaag gepubliceerd onderzoek.

Een gemiddelde uitvaart kost volgens het Nibud - dat zich baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek - circa 7500 euro. Mensen gaan echter gemiddeld uit van 6000 euro.

Veel verzekerden weten niet of de polis nog wel goed aansluit bij de eigen wensen, aldus het Nibud. Consumenten weten soms niet wat voor soort verzekering ze hebben afgesloten. Volgens het Verbond van Verzekeraars onderstreept dit het belang van de informatiecampagnes die uitvaartverzekeraars de laatste jaren hebben opgezet en die erop gericht zijn verzekerden met regelmaat te informeren over de belangrijkste eigenschappen van hun polis.

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het Nibud constateert dat van deze groep 45 procent onvoldoende is verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart zoals zij die willen. 20 procent heeft zich voor een bedrag tot 5.000 euro verzekerd en 25 procent heeft zich verzekerd voor een bedrag tussen 5.000 en 7.500 euro. Een derde weet helemaal niet welk bedrag door de uitvaartverzekering wordt gedekt. Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten. Bijna 60 procent van de respondenten met een verzekering wil nabestaanden niet opzadelen met de kosten van de uitvaart.

Download het rapport 'Kennis en bewustzijn van uitvaartkosten'.

 


Was dit nuttig?