Nieuw onderzoek onderstreept urgentie Verkeersveiligheidsmanifest

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
01-06-2017

Automobilisten zijn gemiddeld 10 procent van hun rijtijd bezig met andere zaken dan het autorijden. Onder meer gaat het om het ‘handheld’ gebruik van de mobiele telefoon om te bellen of te typen. Dat blijkt uit het Europese onderzoeksproject UDRIVE, waarin voertuigen en hun bestuurders in zes Europese landen gedurende twee jaar zijn gevolgd.

Het onderzoek onderstreept de noodzaak om van verkeersveiligheid een nationale prioriteit te maken. Het Verbond deed daartoe in april van dit jaar samen met nog 32 organisaties een oproep in de vorm van het Verkeersveiligheidsmanifest. “Dit onderzoek maakt opnieuw duidelijk dat afleiding in het verkeer een groeiend probleem is, en levensgevaarlijk is voor iedereen die loopt, fietst of rijdt. Verzekeraars maken zich ook grote zorgen over het toenemend aantal ongevallen en letselschadeslachtoffers. Handhaving moet meer prioriteit krijgen, en verkeersdeelnemers moeten zich meer bewust zijn van de gevaren van afleiding”, aldus het Verbond.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is vanuit Nederland betrokken bij UDRIVE, het eerste (en enige) grootschalige Europese Naturalistic Driving-onderzoek. Anders dan bij rijsimulatoronderzoek is daarbij gekeken naar natuurlijk rijgedrag van bijna driehonderd bestuurders. “Na een week is bij de meeste deelnemers de gedachte dat men gefilmd wordt naar de achtergrond verdwenen”, stelt SWOV-projectleider Nicole van Nes in een persbericht.

Lees hier de berichtgeving van SWOV over UDRIVE.


Was dit artikel nuttig?