Nieuwe JenV-campagne tegen internetcriminaliteit van start

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
05-03-2018

Internetcriminaliteit is een groeiend probleem. Wist u dat slechts 53% van de Nederlanders weet hoe hij zich moet beschermen tegen internetcriminaliteit? Het ministerie van Justitie en Veiligheid is daarom vanaf vandaag een campagne gestart om Nederlanders te voorzien van tips om zich beter te wapenen tegen ransomware en andere online gevaren. Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft deze campagne.

“Internetcriminelen worden steeds slimmer. Zij doen er alles aan om toegang tot computers, smartphones en tablets te krijgen”, aldus minister Grapperhaus van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlanders wel weet dat zijn gegevens interessant zijn voor internetcriminelen, maar toch neemt lang niet iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo stelt de helft van de Nederlanders software-updates weleens uit en maken 4 op de 10 Nederlanders weleens gebruik van openbare WiFi-netwerken. Ook gebruiken 4 op de 10 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Het treffen van de juiste maatregelen kan een groot verschil maken.

Vier tips
Het is belangrijk meer aandacht te besteden aan voorlichting op dit gebied. Daarom zijn er een viertal tips geformuleerd om het internetcriminelen een stuk moeilijker te maken:

  1. Voer updates altijd direct uit.
  2. Leer foute links herkennen.
  3. Maak regelmatig een back-up.
  4. Gebruik sterke wachtwoorden.

Meer informatie over de campagne is te vinden op veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk.
Lees ook ons nieuwsbericht op consumentensite VanAtotZekerheid.nl.


Was dit artikel nuttig?