Nieuwe stap na EU-verkiezingen: vaststellen nieuwe Europese Commissie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
01-10-2019

Nadat afgelopen mei meer dan 200 miljoen burgers in 28 EU‑lidstaten hun stem hebben uitgebracht voor een nieuw Europees Parlement (EP), is het nu hun taak om de geschiktheid van de nieuwe Europese Commissie te beoordelen. Hoe gaat dat proces in zijn werk en welke Eurocommissarissen zijn van belang voor de verzekeringsbranche?

In juli is Ursula von der Leyen gekozen tot volgende voorzitter van de Europese Commissie (EC). Vanaf gisteren doen de EP-leden onderzoek naar  het team van commissarissen dat Von der Leyen heeft voorgedragen. Voordat de Commissie, de uitvoerende macht van de EU, met haar werk kan beginnen, organiseert het Parlement openbare hoorzittingen om de bekwaamheid en deskundigheid van de commissarissen te beoordelen. Frans Timmermans sluit in het programma de rij op dinsdagavond 8 oktober.

Gendergelijkheid
Het team bestaat uit kandidaten die tijdens de zomer zijn voorgedragen door de lidstaten. Een belangrijke prioriteit voor Von der Leyen is gendergelijkheid. Belangrijke EC-leden voor de verzekeringsbranche zijn Frans Timmermans (portefeuille Klimaat), Margrethe Vestager (portefeuille Mededinging) en Valdis Dombrovskis, portefeuille Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie.

De hoorzittingen: hoe gaan deze in hun werk?
Alle kandidaten worden uitgenodigd voor een drie uur durende hoorzitting met de parlementaire commissie of commissies die bevoegd zijn voor de aan hun toegewezen portefeuille. Na de hoorzitting stellen de bevoegde commissies hun beoordelingen op van de bekwaamheid van de kandidaten. Deze worden vervolgens afgerond door de Conferentie van voorzitters, die bestaat uit de fractievoorzitters en de Voorzitter van het EP.

Terugtrekken
Soms kan de toetsing leiden tot de terugtrekking van een kandidaat. Zo zijn de hoorzittingen van de Roemeense en de Hongaarse kandidaat, die gepland stonden voor dinsdag en woensdag, opgeschort omdat dit duo volgens de commissie Juridische Zaken geen bevredigende uitleg heeft gegeven over onder meer mogelijke belangenverstrengeling. Hoe dat wordt opgelost is nog onduidelijk. Na afronding van de hoorzittingen moet het volledige Parlement het college van commissarissen goedkeuren voordat het team aan de werkzaamheden kan beginnen. Dit wordt bepaald op 23 oktober in een stemming. Bij goedkeuring kan het team van Von der Leyen op 1 november aan de slag.


Was dit artikel nuttig?