Nog 60 dagen tot Brexit

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
08-09-2020

Ongeveer zestig dagen hebben Groot-Brittannië en Europa nog om te bepalen hoe hun handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. Maar de vaart in de besprekingen ontbreekt, nu beide partijen over van alles en nog wat ruziën, ook over de volgorde van de onderhandelingen.

Zo wil de Britse delegatie opnieuw onderhandelen over de merkbescherming in de voedingsbranche, terwijl daar eerder al afspraken over zijn gemaakt. Twee andere grote struikelblokken zijn het visserijbeleid en de overheidssteun. Over en weer willen Engeland en Europa in elkaars wateren kunnen vissen. Bovendien moet worden voorkomen dat Britse bedrijven op het internationale speelveld een concurrentievoordeel krijgen als de Britten bijvoorbeeld minder strenge regelgeving voor veiligheid hanteren.

Lastige opgave
Op 31 december moet er een getekend akkoord liggen, dat aangeeft hoe de Brits-Europese handelsrelatie er in de toekomst uit zal zien. Gezien de tegenstellingen wordt dat een heel lastige opgave. Het tot een harde Brexit te laten komen, betekent met name voor Groot-Brittannië een enorme economische schadepost en het is maar de vraag of premier Johnson het zover zal laten komen.

Bent u er klaar voor?
De Europese Commissie heeft onlangs een Brexit readiness checklist gepubliceerd en een mededeling gedaan, waarin staat waar bedrijven aan moeten voldoen aan het einde van de overgangsperiode. Aan de hand van de checklist kunt u nagaan hoe uw bedrijf ervoor staat.

 


Was dit artikel nuttig?