Skip to Content

'Ook bij code rood ben je verzekerd'

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Maatschappij-ontwrichtend weer. Zo noemde weerman Marco Verhoef de sneeuwval die maandag grote gevolgen had voor al het verkeer en (openbaar) vervoer. Vanwege de sneeuw en gladheid gaf het KNMI code rood af. Toch ben je gewoon verzekerd als je ondanks die weerswaarschuwing de weg op gaat.

Dat zei algemeen directeur Richard Weurding maandagavond in een reportage in Nieuwsuur over de kosten van een dagje winter in Nederland. Het neemt niet weg dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. Weurding: "Je moet natuurlijk wel met verstand aan het verkeer deelnemen. Dat betekent dat als het niet echt nodig is, je beter niet de weg op kunt gaan. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen."

Nieuwsuur liet zien dat sinds 2010 dertien keer code rood is afgegeven. Verkeerseconoom Erik Verhoef (VU) stelde in de studio dat we per jaar te maken hebben met 220 'normale filedagen'. Het ontwrichtende karakter van een winterse dag is zeker qua economische schade over het hele jaar bezien een stuk beperkter dan van het fileprobleem. "Elke euro die we inzetten om daar iets aan te doen levert 220 dagen plezier op, en elke euro die we besteden aan een oplossing voor wat we vandaag hebben gezien, maar twee of drie dagen per jaar", aldus Verhoef.

Meer ongevallen
Ook AM-web besteedde gisteren aandacht aan het winterse weer en de gevolgen daarvan voor het verkeer. Op een normale dag vinden er ongeveer 2.500 verkeersongevallen plaats, valt op de site te lezen, "maar op basis van historische gegevens weet het Verbond van Verzekeraars dat sneeuwval tot 5 centimeter 10 tot 20 procent extra verkeersongevallen oplevert. Valt er meer dan 5 centimeter sneeuw dan kan het aantal verkeersongevallen oplopen tot 3.750 (+50 procent). De extra schadelast kan in dat geval 1,5 tot enkele miljoenen euro’s bedragen."
Woordvoerder Rudi Buis van het Verbond houdt wel een slag om de arm, omdat plaats en tijdstip van de sneeuwval heel bepalend zijn voor de impact. "Wat de precieze gevolgen zijn, weten we pas over een aantal maanden, als de pieken zichtbaar worden.”


Was dit nuttig?